Alghero
Położenie: | Południowo-zachodnia część kraju, na północnym-zachodzie Sardynii |
Strefa czasowa: | UTC±01:00 |
Waluta: | Euro (1 Euro = 4,22 zł) |
Alghero na Morzu Śródziemnym to bajeczne widoki, wydmy, zatoczki i piaszczyste plaże. Około 12 kilometrów na północy od miasta leży trzecie lotnisko Sardynii, na które można dotrzeć z Polski liniami Wizz Air.
Z powodu licznych najazdów agresorów z różnych kierunków Sardyńczycy woleli osiedlać się w głębi wyspy. Ma to odzwierciedlenie w tradycyjnej kuchni regionu – dominowały potrawy jednogarnkowe, prosięta, dziki, pieczywo, zioła.
Alghero – pogoda
Sardyńskie Alghero usytuowane jest w strefie klimatu umiarkowanie ciepłego i charakteryzuje się dosyć wysoką średnią dobową temperaturą roczną, wynoszącą 16,3°C. W najgorętszym w ciągu roku lipcu w Alghero notuje się przeciętnie 23,5°C, w najchłodniejszym styczniu natomiast prawie 10°C. Wilgotność powietrza w Alghero latem jest bardzo niska – od czerwca do sierpnia niekiedy praktycznie w ogóle nie pada. Najbardziej wilgotne są listopad oraz grudzień.
Alghero – historia
Alghero powstało w XII wieku, założone przez ród Doria z Genui. W 1353 roku opanowali je Aragończycy, który prawie dwie dekady później wykryli spisek rodziny Doria przeciw królowi. Za karę rdzenni Sardyńczycy wysiedleni zostali w głąb wyspy, a w ich miejsce sprowadzono katalońskich osadników. Siatka ulic Alghero przypomina odtąd architekturę katalońską, w sardyńskiej kuchni czuje się powiewy Hiszpanii, a lokalnie nawet 40% mieszkańców potrafi używać języka katalońskiego (rozumie go nawet 60%).
Jako jedno z siedmiu miast królewskich na wyspie, Alghero było łakomym kąskiem dla najeźdźców. Rok 1720 to przykładowo moment przejęcia władzy przez dynastię Sabaudzką, wywodzącą się z Piemontu.
Alghero – zabytki
W Alghero znajdziemy piękną Starówkę, określaną jako sardyńska Barceonetta od przykładów katalońskiego budownictwa, ciekawie położoną na nadmorskiej skale. Miasto otaczają dobrze zachowane mury ze średniowiecza, jest tutaj sporo kościołów w stylu gotyckim, malownicze groty (Grota Neptuna, Grotta Verde czy Grotta dei Ricami), winnice, układające się w pasy zieleni. W Alghero zaobserwujemy również liczne wieże warowne (np. główna, saraceńska), megalityczne muragi, których historia sięga prawdopodobnie cywilizacji nuragijskiej i drugiego tysiąclecia przed Chrystusem. Cała Sardynia to ponad 7 tysięcy tego rodzaju obiektów z ociosanych kamieni, wznoszonych bez zaprawy.
Alghero – lokalne potrawy
Na Sardynii całkiem od niedawna je się bardzo dużo ryb i owoców morza, szczególnie krabów, kalmarów, anchois, langust, małż, sardynek, pikantnej zupy rybnej (burrida, cassola), suszonej ikry, ostrzejszej w smaku, krojonej w bloki (bottarga) i podawanej z makaronem. Hiszpańskie akcenty są wyraźnie odczuwalne także w lokalnej kuchni na wyspie i posmaku regionalnych trunków. To właśnie tutaj usytuowana jest aż jedna trzecia włoskich upraw i hodowli organicznych.
Będąc na Sardynii w Alghero, wypij i zjedz:
- Sardyńskie białe wino wysokiej jakości, np. wytrawne Vermentino, Torbato lub Nuragus.
- Carasau, płaski chleb.
- Słodkie biszkopty.
- Makaron, przede wszystkim spaghetti, maccheroni, culingiones (przypominające ravioli).
- Malloreddus, rodzaj lokalnego gnocchi, dość typowa potrawa na całej Sardynii.
- Sery Pecorino Sardo i Fiore Sardo DOP, z mleka sardyńskich owiec Razza Sarda. Da się je spożywać praktycznie od razu po przygotowaniu bądź można odłożyć je do dojrzewania i starzenia.
- Kozie sery, np. caciocavallo (casizolu) oraz provolone.
- Carta da musica, sardyński placek chlebowy, z semoliny oraz drożdży.
- Aragosta al florno, pieczoną langustę.
- Amarettus, migdałowe ciasteczka. Migdały są, obok rodzynek, popularnym dodatkiem do sardyńskich dań.
Komunikacja | Na wyspie najlepiej jest wypożyczyć skuter lub samochód do wygodnego podróżowania na każdą odległość |
Orientacyjna odległość | 1620 km w linii prostej, 2045 km samochodem (około 27 h jazdy) |
Komentarze