Największe atrakcje Gruzji - Batumi
Nie można powiedzieć, że poznało się Gruzję, jeśli nie spróbowało się miejscowej kuchni, która opiera się w dużej mierze na serach, popularnym dodatkiem są orzechy, a wszystko przyprawione jest sporą ilością świeżej kolendry. Skoro sery, to oczywiście _ chaczapuri _. W wersji adżarskiej: przed włożeniem do pieca ciasto wypełnia się świeżym serem z krowiego bądź owczego mleka, a gdy jest już przyrumieniony - wbija się jajko. To symbol słońca, jak przekonują miejscowi. Tutejszą specjalnością są też _ chinkali _, czyli pierogi w kształcie sakiewek, wypełnione rosołem i mięsem. Są wszędzie. Jest też _ gupta _, czyli potrawka z czerwonej fasoli obsypana zieloną kolendrą. Wielbicielom mięsa zasmakuje mcvadi, marynowana wieprzowina lub jagnięcinę z ognia z sosem tkemali przygotowanym z przetartych śliwek. Co jeszcze? Batumi to królestwo ryb. Nigdzie w kraju nie jada się ich tak wiele, jak tutaj. Na miejscowym rybnym targu gęsto jest jak w ulu. Rozłożonych na ladach gatunków nie sposób zliczyć.