Ceny w restauracjach włoskich
Włosi słyną z miłości do ucztowania, a ich potrawy przygotowywane są w niemal rytualny sposób. Nic dziwnego, że włoska kuchnia ma tylu zwolenników na całym świecie, skoro tak łatwo się w nich rozsmakować. Jednak Włochy to nie tylko pizza i pasta, ale także szereg innych regionalnych produktów (oliwki, wino, sery, ciastka), których nie sposób nie spróbować będąc w tym kraju. Podczas pobytu we Włoszech można jadać wyłącznie w restauracjach i kawiarniach, albo też gotować samemu używając regionalnych produktów. Wybierając pierwszą opcję, powinniśmy założyć budżet od 50 do 100 euro dziennie na samo jedzenie; za obiad dla dwóch osób w restauracji zapłacimy (w zależności od standardu) od 15 do ok. 50 euro. Powszechnie dostępną pizzę skosztujemy już za 5 euro. Za typowe włoskie śniadanie, czyli caffé i cornetto, zapłacimy ok. 3 euro.