Egipska kuchnia - uroczystości
Mięso zawsze było tu daniem zarezerwowanym dla bogaczy i arystokratów. Ubożsi Egipcjanie polegają na jadłospisie złożonym ze zbóż, bobu, fasoli i soczewicy, mięso zaś rezerwują na jeden dzień w roku -_ Id al-Kebir _, dziesiąty dzień ostatniego miesiąca kalendarza muzułmańskiego. Ramadan, miesiąc postu od wschodu do zachodu słońca, to kolejna okazja, aby wzbogacić jadłospis o mięso. Wieczorami rodziny odwiedzają się nawzajem, by przy stole suto zastawionym jedzeniem i słodyczami celebrować zakończenie kolejnego dnia postu.
Wiele egipskich przepisów kulinarnych nie określa, jakiego rodzaju mięsa należy używać, ponieważ tradycyjnie dostępna była jedynie jagnięcina i baranina, niekiedy także mięso wielbłąda, kozy czy gazeli. Islam zabrania jedzenia wieprzowiny, ale wołowina i cielęcina są w Egipcie powszechnie dostępne. Mięso jest na ogół pieczone jako kebab lub _ kofta _ (kotleciki jagnięce) albo duszone w gulaszu.