Egipt - rozkosz jedzenia
Tajemnice egipskiej kuchni
Choć dziś Egipt nie słynie ze swej kuchni, tutejsze restauracje, potrawy sprzedawane na ulicach i orientalne słodycze dostarczają wielu miłych doznań kulinarnych.
Choć dziś Egipt nie słynie ze swej kuchni, tutejsze restauracje, potrawy sprzedawane na ulicach i orientalne słodycze dostarczają wielu miłych doznań kulinarnych.
W średniowieczu kuchnia egipska cieszyła się sławą w całym imperium muzułmańskim. Teraz jednak mało kto przyjeżdża do Egiptu w poszukiwaniu wrażeń kulinarnych. Entuzjaści potraw z Bliskiego Wschodu powinni raczej wybrać kraje takie jak Liban czy Turcja. Niemniej jednak Egipcjanie kochają jeść - zwłaszcza w dobrym towarzystwie - i potrafią bez końca rozmawiać o smaku podanych potraw, nawet jeśli są one bardzo proste. Tak jak w większości państw arabskich, w Egipcie najlepsze jedzenie można znaleźć w prywatnych domach. Restauracje podają na ogół tylko najpopularniejsze dania egipskie, takie jak kebaby, _ mezze _ lub też nadziewane mięso gołębi. Dopiero od kilku lat modne restauracje w Kairze ponownie odkrywają typowe potrawy narodowe, takie jak _ fatta _ (mieszanka ryżu, chleba i czosnku) czy _ melouchia _ (gęsta zupa z ciemnozielonych liści, podobnych do szpinaku). Często gościom oferuje się też fajki wodne.
Źródło: "Egipt", wydawnictwo Berlitz /udm/if