Gruzińskie wino to prawdziwy unikat
Gruzja należy do kolebki krajów produkujących wino. Archeologowie potwierdzili, iż na ziemiach dzisiejszej Gruzji, już od ponad 7 000 tys. lat wytwarzany jest alkohol.
26.04.2012 | aktual.: 10.05.2013 09:38
Gruzja należy do kolebki krajów produkujących wino. Archeologowie potwierdzili, iż na ziemiach dzisiejszej Gruzji, już od ponad 7 000 tys. lat wytwarzany jest alkohol.
Zarówno warunki klimatyczne, jak i położenie Gruzji są idealne pod uprawę winogron. Ze względu na wielowiekową tradycję w uprawie winorośli, produkcja win na trwałe wpisała się w dziedzictwo kulturowe Gruzji.
Wino produkowane jest w specjalnych pomieszczeniach nazywanych „marani” . Pomieszczeni e częściowo znajduje się pod ziemią. Obudowane grubym kamieniem w celu utrzymania odpowiedniej temperatury. Amfory na wino, czyli tzw. kwewri zakopuje się poniżej poziomu posadzki lub klepiska piwnicy. W zachodniej Gruzji wino zakopuje się „pod gołym niebem” w ziemi, czemu sprzyja panujący tam klimat.
Gruzińskim winem zachwyca się cały świat. Od niedawna Gruzini starają się, aby ich niezwykły trunek został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Swoją kandydaturę argumentują niezwykłością smaku i wielowiekową tradycją produkcji.
Karolina Sternik
Więcej na: www.ttg.com.pl