Pangium edule
Gdzie: W północno-wschodniej Azji, głównie w Indonezji, Singapurze i Malezji. Używane do jednej z bardziej popularnych potraw _ ayam buah keluak _. W niektórych regionach Indonezji z nasion produkuje się sos _ rawan _.
*Co to jest: * Są to toksyczne owoce drzewa o tej samej nazwie.
Dlaczego jest trująca: Świeże owoce i nasiona zawierają cyjanowodór, który jest śmiertelnie trujący. Mogą się nadawać do spożycia po przejściu przez proces fermentacji.
*Jak to się je: *Są dwa sposoby ich przygotowania. Jednym z nich jest gotowanie nasion bez skorupek, a później moczenie ich w wodzie. Drugim zaś jest zasypanie nasion popiołem i liśćmi bananowca. Po tym procesie _ pangium edule _ leżakuje przez około dwa miesiące – jest to optymalny czas na usunięcie substancji toksycznych. Tak przygotowane nasiona nadają się do bezpiecznego spożycia. Uważane są za doskonałą przyprawę do wielu potraw.