Takifugu
Gdzie: Japonia.
*Co to jest: * Takifugu to ryba morska, bardziej znana pod japońską nazwą _ fugu _. W Japonii mimo, że jest bardzo toksyczna, uchodzi za najbardziej wykwintny i najdroższy afrodyzjak.
Dlaczego jest trująca: Jednym z najlepszych gatunków fugu jest _ torafugu _ , która zawiera śmiertelną dawkę tetrodotoksyny. Substancja znajduje się głównie w wątrobie, jajnikach, jądrach i skórze. Nawet niewielkie ilości toksyn powodują zupełny paraliż mięśni, duszności, a na końcu śmierć. Spożywanie najbardziej trujących organów czyli - wątroby i jajników - jest całkowicie zakazane. Aż 80 proc. zatrutych umiera w przeciągu 4-24 godzin.
*Jak to się je: * Przez swoje toksyczne właściwości potrawy z fugu mogą przyrządzać jedynie licencjonowani szefowie kuchni. Jeśli chcemy zaryzykować i spróbować rybki, nie warto oszczędzać przy wyborze lokalu. Lepiej wyznawać tu zasadę - im drożej, tym bezpieczniej. W renomowanej restauracji za przystawkę zapłacimy około 120 dolarów.
Zobacz jak przygotowuje się rybę: