Afrykańska żaba olbrzymia
Gdzie: W północnej i wschodniej Namibii. Podawana głównie w prywatnych domach. Turyści mają nikłą szansę na znalezienie potrawy z żaby w menu restauracyjnym.
*Co to jest: * Pyxicephalus adspersus czyli afrykańska żaba olbrzymia zamieszkuje tereny Angoli, Botswany, Kenii, Malawi, Mozambiku, Namibii, RPA , Suazi, Tanzanii, Zambii, Zimbabwe, a także Demokratycznej Republiki Konga. Jej naturalne siedliska to suche sawanny czy subtropikalne i tropikalne suche zarośla. Jej waga może dochodzić aż do dwóch kilogramów.
Dlaczego jest trująca: Dobra wiadomość to taka, że trzeba zjeść kilka żab tego gatunku, by zakończyć swój żywot. Zła to: nawet niewielkie ilości toksycznej substancji są w stanie poważnie zainfekować układ moczowy organizmu. Tylko młode okazy uważa się za trujące.
*Jak to się je: * Wszyscy chyba znają żabie udka, będące smakołykiem we Francji. W Namibii przyrządza się żabę nieco inaczej - w całości, usuwając jedynie przewód pokarmowy. Jednym ze sposobów jest ugotowanie płaza w garnku z odrobiną drewna.