Trwa ładowanie...

Podhale. Ostatni dzwonek, żeby spróbować oscypków. Następna szansa w 2021 roku

Kończy się sezon wypasu owiec, a tym samym to ostatni moment, żeby spróbować tegorocznych oscypków. Zimą na straganach dostępne będą tylko zwykłe serki, prawdziwe pojawią się znów pod koniec kwietnia.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Oscypki to sezonowy przysmak Oscypki to sezonowy przysmak Źródło: 123RF
d2dsc9j

Początek jesieni jest w tym roku udany pogodowo, ale powoli robi się chłodniej, więc jak informuje "Gazeta Krakowska" górale przygotowują się do zakończenia wypasu owiec. To ostatnie dni, żeby móc spróbować pysznych oscypków. Wyrabiane są one przede wszystkim z mleka owczego, więc wraz ze zniknięciem owiec z hal zostaną zamknięte bacówki, w których można kupić ten górski przysmak.

Kiedy kończy się sezon na oscypki?

- Sery można jeszcze kupić. Nadal doimy owce dwa razy w ciągu dnia. Myślę, że tak będzie do 10 października – powiedział "Gazecie Krakowskiej" Marian Barnaś, baca z Polany Szymoszkowej w Zakopanem.

- Według przepisów unijnych, oscypka chroni certyfikat pochodzenia nadany w Unii Europejskiej, oscypki można wyrabiać do połowy października – dodał Andrzej Gąsienica-Makowski z Towarzystwa Produktu Górskiego w Zakopanem. - Po tym czasie będą robione głównie sery z mleka krowiego, czyli gołki czy pucoki. Oscypek prawdziwy będzie, jeśli ktoś sobie go zachowa z lata, np. w zamrażarce czy jak to dawniej bywało w owsie.

d2dsc9j

Sezon oscypkowy 2020 udany

Mimo pandemii górale zadowoleni są z tegorocznego sezonu. Pogoda dopisała, a oscypki cieszyły się dużą popularnością. - Nie mamy co narzekać. Wszyscy się bali tej chorości z Chin, ale nie było aż tak źle. Pogoda dopisała, owce się pasły i dawały mleko, robiliśmy oscypki, a ludzie je kupowali. To był dobry czas – powiedział "Gazecie Krakowskiej" baca Marian Barnaś.

Redyk w Szczawnicy 123RF
Redyk w SzczawnicyŹródło: 123RF

Redyk - góralskie święto

Zgodnie z tradycją redyk jest organizowany dwa razy w roku. Na wiosnę bacowie z juhasami przepędzają owce na hale, a jesienią wracają z powrotem. W kulturze pasterskiej był postrzegany jako największe święto wsi. Współcześnie wiosenny i jesienny spęd owiec często ma charakter widowiska folklorystycznego kierowanego do turystów i górali.

Czasem towarzyszy mu nawet góralska muzyka i degustacja przysmaków z mleka owczego. Ale i bez tego powrót owiec z hal na południu Polski to jedno z najbardziej widowiskowych wydarzeń w tym regionie. Zwierzęta spowalniają ruch samochodów, ale także kierowcy są zachwyceni widokiem.

d2dsc9j

Źródło: Gazeta Krakowska

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Spectra Lightning w odc. nr 2 programu Remont w prezencie

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2dsc9j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dsc9j
d2dsc9j