Południowy Tyrol w letniej odsłonie
Głównym wyznacznikiem zmiany pory roku jest oczywiście temperatura oraz ilości słońca i śniegu. Wraz z tym zmienia się wszystko – humor i nastawienie do życia i otoczenia, ilość osób przebywających na dworze czy restaura-cyjnych stolików na zewnątrz. Wszystko co może przestawia się na tryb letni.
Głównym wyznacznikiem zmiany pory roku jest oczywiście temperatura oraz ilości słońca i śniegu. Wraz z tym zmienia się wszystko – humor i nastawienie do życia i otoczenia, ilość osób przebywających na dworze czy restaura-cyjnych stolików na zewnątrz. Wszystko co może przestawia się na tryb letni.
W górach jest to może trochę utrudnione (szczególnie w tych wyższych partiach), jednak wszyscy wiemy, że w lecie nie można się tam nudzić – narty zamieniamy na rower, wyprawy skiturowe na górskie wędrówki, a górskie chaty na pikniki. Adaptować można wszystko – przykładem mogą być produkty TechnoAlpine czy gondolki, które pełnią funkcji inne niż pierwotnie zamierzone. A jak? Liczy się kreatywność!
Armatka nie do końca śnieżna
TechnoAlpine, światowej sławy producent armatek śnieżnych, w lecie zabiera się za… oczyszczanie powietrza. Wykorzystując swoje technologie, firma stworzyła EmiControls, czyli turbiny usuwające z powietrza pył powstały np. przy przebudowach, remontach lub wykopaliskach. Działa to na podobnej zasadzie jak armatki śnieżne – woda jest tłoczona przez dysze do tuby, z której porywa ją strumień powietrza wytworzony przez wentylator. W ten sposób woda pochłania pyl, który, pod jej ciężarem, opada. Aby zobaczyć więcej, zerknij na ich stronę.
Zobacz także:
Kolacja w powietrzu
Gondolki traktujemy jako środek transportu góra-dół, szczególnie w sezonie narciarskim, choć nie tylko. Jednak właściciele niektórych wyciągów zdecydowali się urozmaicić swoją „ofertę”. Przez całe lato będzie można zarezerwować gondolkę i zjeść w niej wykwitną kolację. Dania będą przygotowywane przez najlepszych Szefów Kuchni Południowego Tyrolu. Regularnie, bo w każdy piątek, będzie można skorzystać z tej atrakcji w Klausberg. Z kolei w Val Gardenie odbędzie się to tylko raz (17. Lipca), ale z wielką pompą bo kolacje przygotuje szef kuchni restauracji Anna Stuben, oznaczoną gwiazdką Michelin. Zobaczcie jak to wyglądało w poprzednich sezonach: Val Gardena Skydinner.
Dolomiti Super… SUMMER!
Dolomiti Superski zatroszczyło się o amatorów gór i na lato stworzyło spe-cjalny projekt: Dolomiti SuperSummer. Tyle się tam dzieje, że łatwiej zapytać co się tam NIE dzieje. Wędrówki, wspinaczka, rowery (Sellaronda czeka!) oraz inne sporty, do tego wellness, zwiedzanie parków narodowych, pyszne jedzenie (w tym festiwale i degustacje) oraz atrakcje dla najmłodszych (zabawa, wyzwania, a może bajki i legendy?). Wszystkie informacje są dostępna na: www.dolomitisupersummer.com/en oraz w ich wirtualnym katalogu.
Więcej informacji na stronie: www.suedtirol.info