Szkocja. Przestaną produkować whisky? Powód może zaskoczyć

Naukowcy z University Collage London twierdzą, że zmiany klimatu mogą spowodować ograniczenie, a nawet wstrzymanie produkcji whisky w części szkockich destylarni. Mogłoby do tego dojść w ciągu najbliższych 60 lat.

Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | krisanapong detraphiphat

Do produkcji whisky wykorzystuje się między innymi wodę, jęczmień i drożdże. Badacze z UCL twierdzą, że zbliżające się upały i susze, będące wynikiem globalnego ocieplenia, mogą drastycznie wpłynąć na dostępność tych trzech składników.

Przestaną produkować whisky?

Raport naukowców wskazuje na to, że długotrwałe, intensywne susze przed 2080 rokiem będą w Szkocji znacznie częstszym zjawiskiem. Ma to doprowadzić do ograniczenia dostaw wody, co zmusiłoby niektóre destylarnie do "zmniejszenia lub wstrzymania produkcji" whisky, ponieważ są one "silnie uzależnione od ciągłego zaopatrzenia w wodę".

"Naukowcy szacują, że szkockie destylarnie whisky zużywają ok. 61 miliardów litrów wody rocznie, gdyż jeden litr whisky wymaga 46,9 litra wody" - zaznacza PAP.

Badacze wzięli pod uwagę m.in. warunki pogodowe odnotowane podczas lata 2018 roku. Wówczas pięć z dziesięciu destylarni na wyspie Islay i dwie w hrabstwie Pertshire musiały wstrzymać działalność. Destylarnia Glenfarclas podawała natomiast, że ze względu na upały jej produkcja spadła o 300 tys. litrów, co stanowi równowartość całego miesiąca.

Whisky będzie mieć nowy smak?

W raporcie podkreślono, że może dojść do tego, że destylarnie ponownie zaczną sięgać po kukurydzę, która niegdyś była "integralnym składnikiem szkockiej whisky".

"Istnieje przekonanie, że Szkocja jest mokrym, deszczowym miejscem ze stałymi dostawami wody. Zmiany klimatu zmieniają to, kiedy i gdzie pada deszcz, a to spowoduje niedobory i zmieni charakter wody, więc planowanie jest niezbędne, aby chronić naszą whisky" - przyznała Carole Roberts, badaczka zmian klimatycznych z UCL i główna autorka raportu.

Uczeni wskazują, że zmiany klimatu mogą doprowadzić do zmiany smaku szkockiej whisky. Etapy jej produkcji zostały bowiem opracowane w ten sposób, by odpowiadały umiarkowanemu morskiemu klimatowi, a wyższe temperatury mogą zaburzyć proces chłodzenia trunku w destylarniach. Możliwe efekty to zmiana charakteru, konsystencji czy też jakości whisky.

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tragedia w Rzymie. Turysta nie żyje
Tragedia w Rzymie. Turysta nie żyje
Kolejny wypadek turysty na Lanzarote. Trafił do szpitala w stanie krytycznym
Kolejny wypadek turysty na Lanzarote. Trafił do szpitala w stanie krytycznym
Na Lofotach mają problem. "Musimy zarządzać tym ruchem rozsądnie"
Na Lofotach mają problem. "Musimy zarządzać tym ruchem rozsądnie"
Metamorfoza symbolu Krakowa. Prace potrwają przez najbliższe lata
Metamorfoza symbolu Krakowa. Prace potrwają przez najbliższe lata
Ze stolicy prosto w Alpy. Narciarzom spodoba się to połączenie?
Ze stolicy prosto w Alpy. Narciarzom spodoba się to połączenie?
Największa konkurencja dla Egiptu. Liczba polskich turystów rośnie lawinowo
Największa konkurencja dla Egiptu. Liczba polskich turystów rośnie lawinowo
Ich urlop zmienił się w koszmar. TSUE orzekł w sprawie Polaków
Ich urlop zmienił się w koszmar. TSUE orzekł w sprawie Polaków
Oto najlepsze uzdrowiska w Polsce. Kuracjusze wybrali
Oto najlepsze uzdrowiska w Polsce. Kuracjusze wybrali
Nieoczekiwane odkrycie w tarnowskiej katedrze. "Spektakularne i bardzo ważne"
Nieoczekiwane odkrycie w tarnowskiej katedrze. "Spektakularne i bardzo ważne"
Wyniki badań przerażają. "Grozi dalszy spadek, a w perspektywie wyginięcie"
Wyniki badań przerażają. "Grozi dalszy spadek, a w perspektywie wyginięcie"
Hotel na środku oceanu. Wokół rekiny, a jedyna droga to helikopter
Hotel na środku oceanu. Wokół rekiny, a jedyna droga to helikopter
Nowe zasady sprzedaży biletów. Zmiany PKP Intercity zadowolą turystów
Nowe zasady sprzedaży biletów. Zmiany PKP Intercity zadowolą turystów