Szkocja. Przestaną produkować whisky? Powód może zaskoczyć

Naukowcy z University Collage London twierdzą, że zmiany klimatu mogą spowodować ograniczenie, a nawet wstrzymanie produkcji whisky w części szkockich destylarni. Mogłoby do tego dojść w ciągu najbliższych 60 lat.

Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | krisanapong detraphiphat

Do produkcji whisky wykorzystuje się między innymi wodę, jęczmień i drożdże. Badacze z UCL twierdzą, że zbliżające się upały i susze, będące wynikiem globalnego ocieplenia, mogą drastycznie wpłynąć na dostępność tych trzech składników.

Przestaną produkować whisky?

Raport naukowców wskazuje na to, że długotrwałe, intensywne susze przed 2080 rokiem będą w Szkocji znacznie częstszym zjawiskiem. Ma to doprowadzić do ograniczenia dostaw wody, co zmusiłoby niektóre destylarnie do "zmniejszenia lub wstrzymania produkcji" whisky, ponieważ są one "silnie uzależnione od ciągłego zaopatrzenia w wodę".

"Naukowcy szacują, że szkockie destylarnie whisky zużywają ok. 61 miliardów litrów wody rocznie, gdyż jeden litr whisky wymaga 46,9 litra wody" - zaznacza PAP.

Badacze wzięli pod uwagę m.in. warunki pogodowe odnotowane podczas lata 2018 roku. Wówczas pięć z dziesięciu destylarni na wyspie Islay i dwie w hrabstwie Pertshire musiały wstrzymać działalność. Destylarnia Glenfarclas podawała natomiast, że ze względu na upały jej produkcja spadła o 300 tys. litrów, co stanowi równowartość całego miesiąca.

Whisky będzie mieć nowy smak?

W raporcie podkreślono, że może dojść do tego, że destylarnie ponownie zaczną sięgać po kukurydzę, która niegdyś była "integralnym składnikiem szkockiej whisky".

"Istnieje przekonanie, że Szkocja jest mokrym, deszczowym miejscem ze stałymi dostawami wody. Zmiany klimatu zmieniają to, kiedy i gdzie pada deszcz, a to spowoduje niedobory i zmieni charakter wody, więc planowanie jest niezbędne, aby chronić naszą whisky" - przyznała Carole Roberts, badaczka zmian klimatycznych z UCL i główna autorka raportu.

Uczeni wskazują, że zmiany klimatu mogą doprowadzić do zmiany smaku szkockiej whisky. Etapy jej produkcji zostały bowiem opracowane w ten sposób, by odpowiadały umiarkowanemu morskiemu klimatowi, a wyższe temperatury mogą zaburzyć proces chłodzenia trunku w destylarniach. Możliwe efekty to zmiana charakteru, konsystencji czy też jakości whisky.

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Miała lecieć do Szkocji. Turystka została w Polsce
Miała lecieć do Szkocji. Turystka została w Polsce
Problem w nadmorskim kurorcie. "Mamy już dosyć tych intruzów"
Problem w nadmorskim kurorcie. "Mamy już dosyć tych intruzów"
Polska idzie jak burza. Wielkie ożywienie w trzech krajach Europy
Polska idzie jak burza. Wielkie ożywienie w trzech krajach Europy
Turystyczny raj najtańszym krajem na świecie. Bochenek chleba 3 zł, posiłek w restauracji 7 zł
Turystyczny raj najtańszym krajem na świecie. Bochenek chleba 3 zł, posiłek w restauracji 7 zł
Wielkie zmiany na gdańskim lotnisku. Przetarg już ogłoszony
Wielkie zmiany na gdańskim lotnisku. Przetarg już ogłoszony
Polska atrakcja z wyróżnieniem. Projekt uznany za jeden z najlepszych
Polska atrakcja z wyróżnieniem. Projekt uznany za jeden z najlepszych
Zbudują zupełnie nowe miasto. Gigantyczna  inwestycja nad Morzem Czerwonym
Zbudują zupełnie nowe miasto. Gigantyczna inwestycja nad Morzem Czerwonym
W sieci zawrzało. Mewa ukradła rybę z talerza turystki
W sieci zawrzało. Mewa ukradła rybę z talerza turystki
W tym roku prawdziwe szaleństwo w górach. Już 100 proc. miejsc niedostępnych
W tym roku prawdziwe szaleństwo w górach. Już 100 proc. miejsc niedostępnych
Tragedia na plaży w Egipcie. Polak nie żyje, a sprawę bada prokuratura
Tragedia na plaży w Egipcie. Polak nie żyje, a sprawę bada prokuratura
Pociąg dotarł do Polski bez kilku wagonów. Wszystko przez łosia
Pociąg dotarł do Polski bez kilku wagonów. Wszystko przez łosia
Niezwykła figura Matki Boskiej w Polsce jest od 50 lat. Czczona ją od 1602 r.
Niezwykła figura Matki Boskiej w Polsce jest od 50 lat. Czczona ją od 1602 r.