Fondue
400g sera gruyere
200g sera emmentaler
1 szklanka białego wina
50 ml wiśniówki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
sól
biały pieprz
bagietka
Sery zetrzyj, albo chociaż pokrój na kawałki. Czosnek zgnieć, obierz i posiekaj. Na małym ogniu postaw niewielki garnek o grubym dnie. Po chwili wrzuć starte sery i czosnek, wlej pół szklanki białego wina i sok z cytryn. Dopraw solą i pieprzem. Rozpuszczaj delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki idealnie połączą się w lśniącą, ciągliwą masę. Wiśniówkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dolej do masy serowej, dobrze wymieszaj, ogrzewaj jeszcze 3 minuty. Całkowicie rozpuszczone fondue jest gotowe: można je jeść prosto z garnka, ewentualnie postawić na stołowym podgrzewaczu, by nie zastygało przez jakiś czas. Kawałki bułki nadziewaj na widelec, zanurzaj w gorącym fondue i jedz z przyjaciółmi.
Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.