Quiche z jajecznicą
300 g mąki
pół kostki masła
2 jaja
sól
- na jajecznicę: odrobina masła, 4 jajka, szczypiorek, sól, 50 ml śmietanki
Masło pokrój w małą kostkę i rzuć do przesianej mąki. Wbij jaja, daj sól. Wyrób możliwie szybko twarde, lśniące ciasto – jeśli będzie za gęste, daj odrobinę zimnej wody. Kiedy zupełnie przestanie lepić się do rąk, uformuj kulę, zawiń w folię i wrzuć do lodówki chociaż na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij ciasto z lodówki. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto tnij na plasterki, wałkuj do grubości do 1 centymetra i wykładaj nim formę. Niektórzy robią to za jednym zamachem, wałkując od razu piękne koło: prościej jednak robić do po kawałku, lepiąc z ciasta szczelny spód aż po brzegi formy. Gotowy placek wyłóż papierem do pieczenia i rozsyp na nim fasolę, albo kamyki – dzięki temu spód upiecze się idealnie płaski. Wsuń do pieca na kwadrans, po czym wyjmij, usuń folię z obciążeniem i dopiecz jeszcze przez pięć minut.
W miseczce roztrzep składniki jajecznicy i wylej je na gorącą patelnię ze skwierczącym masłem. Lekko tylko ściętą jajecznicę przełóż na spód z kruchego ciasta i wsuń całość jeszcze na chwilę do gorącego pieca.
Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.