Atrakcje Sycylii - Mesyna
Katania jest także królestwem _ granity _ - słodkiego, na wpół mrożonego deseru przypominającego sorbet, serwowanego klasycznie z bułeczką _ brioche _ (brioszką). Powstał on z inspiracji arabskich osadników, którzy przygotowywali _ sharbat _ - zimny napój aromatyzowany sokami owocowymi lub wodą różaną. Do jego produkcji używali śniegu z Etny, przechowywanego w _ nivieri _ - naturalnych bądź wydrążonych w ziemi dziurach nakrytych kamiennymi szałasami. Latem starte lodowe płatki polewano syropami z owoców - smakołyk nosił nazwę _ rattata _. Z czasem zaczęto korzystać z cynkowego pojemnika, którym kręcono wewnątrz drewnianej kadzi wypełnionej mieszaniną lodu z solą morską. Tradycyjne smaki granity to cytrynowy, jaśminowy, cynamonowy i _ scursunera _ (z kozibrodu łąkowego), najpopularniejsze (oprócz cytrynowego) - truskawkowy, migdałowy oraz kawowy (al caffe), królujący w Mesynie (na zdjęciu).