Turecka kuchnia - meze
Główny posiłek dnia w Turcjirozpoczyna zazwyczaj od _ meze _, czyli przekąsek. Są to zazwyczaj wegetariańskie dania, zarówno ciepłe, jak i zimne.
Turcja - przykładowe meze:
_ Dolma * _ to określenie potraw faszerowanych. Najpopularniejsze są liście winogron (mini gołąbki), papryka i mule. Farsz składa się zazwyczaj z warzyw z przyprawami i ziołami, zdarzają się również propozycje mięsne.
_ *Borek _ to smażone w głębokim tłuszczu paszteciki z pikantnego ciasta wypełnione mięsem, szpinakiem lub serem.
_ Fasulye piyazi _ - sałatka z fasoli z oliwą i sokiem z cytryny, może być z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek.
_ Kurczak po czerkiesku _ - mięso kurczaka pokrojone na wąskie paski w sosie z orzechów włoskich, czosnku i bułki.
_ Falafel * _- kulki z mocno przyprawionej mielonej ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu
_ *Dipy _ podawane do chleba, przystawek i dań głównych przyrządzane są na bazie jogurtu, podawane ze świeżym chlebem. Najpopularniejsze to _ patlican salatasi _ (puree z wędzonych bakłażanów), _ haydari _ (jogurt z miętą i czosnkiem) oraz _ tarama _ (pasta z ikry z dorsza).