Turecka kuchnia - dania główne
Dania obiadowe i kolacje Turcy bardzo często przygotowują z mięsa z dodatkiem warzyw i bardzo dużej ilości przypraw. Tradycyjnym mięsem jest baranina, poza nią znajdziemy również potrawy z jagnięciny, drobiu (kurczak) oraz dania rybne. Częstym dodatkiem jest ryż. Wówczas danie nazywa się _ pilaw _.
Bardzo popularne są ryby. W czasie zimy jada się ryby tłuste, takie jak makrela czy sardele, a w innych porach roku dodatkowo okonie morskie, barweny, tuńczyki i wszystkie inne ryby Morza Śródziemnego.
Turcja - przykładowe potrawy obiadowe:
_ Hamsi pilavi - potrawa z sardeli oraz ryżu, podana z różnymi dodatkami.
Levrek pilakisi - gulasz z okonia morskiego, cebuli i kartofli z czosnkiem.
Firinda manti - małe pierożki z mięsnym farszem.
Karides guvec - zawiesista zupa z krewetek z papryką i pomidorami, posypana serem.
_ Przysmak sułtana _ - kulki puree z wędzonych bakłażanów i sera.
Karniayarik _ - połówki bakłażanów nadziewane mieloną jagnięciną z orzeszkami pinii i koryntkami.