Turcja - wszystko, co musisz wiedzieć o tamtejszej kuchni
Turecka kuchnia - śniadania
Kuchnia turecka jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Łączy w sobie tradycje kulinarne różnych regionów Imperium osmańskiego, oferując tym samym wiele smaków i składników. Jest bogata w warzywa i przyprawy, a jej słodkie elementy ociekają miodem i bakaliami.
Kuchnia turecka jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Łączy w sobie tradycje kulinarne różnych regionów Imperium osmańskiego, oferując tym samym wiele smaków i składników. Jest bogata w warzywa i przyprawy, a jej słodkie elementy ociekają miodem i bakaliami.
Tureckie śniadanie jest proste, ale bardzo smaczne i sycące. Składa się zazwyczaj z serów (owczego podobnego do fety i żółtego owczego), miodu, oliwek i świeżego chleba. Często do tego zestawu dodawane jest masło oraz świeże pomidory i ogórki. Do pierwszego posiłku dnia podawana jest herbata (czyt. zdj. nr 5).
Co ciekawe w Turcjizupy jada się o każdej porze dnia. Na śniadanie warto spróbować _ yogurt corbasi _. Jest to zupa jogurtowa z ryżem i nasionami strączkowymi.