Turcja - wszystko, co musisz wiedzieć o tamtejszej kuchni

Kuchnia turecka jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Łączy w sobie tradycje kulinarne różnych regionów Imperium osmańskiego, oferując tym samym wiele smaków i składników. Jest bogata w warzywa i przyprawy, a jej słodkie elementy ociekają miodem i bakaliami.

Obraz
Źródło zdjęć: © flickr.com by jhritz, Licencja Creative Commons

/ 7Turecka kuchnia - śniadania

Obraz
© flickr.com by jhritz, Licencja Creative Commons

Tureckie śniadanie jest proste, ale bardzo smaczne i sycące. Składa się zazwyczaj z serów (owczego podobnego do fety i żółtego owczego), miodu, oliwek i świeżego chleba. Często do tego zestawu dodawane jest masło oraz świeże pomidory i ogórki. Do pierwszego posiłku dnia podawana jest herbata (czyt. zdj. nr 5).

Co ciekawe w Turcjizupy jada się o każdej porze dnia. Na śniadanie warto spróbować _ yogurt corbasi _. Jest to zupa jogurtowa z ryżem i nasionami strączkowymi.

/ 7Turecka kuchnia - meze

Obraz
© flickr.com by David Jackmanson, Licencja Creative Commons

Główny posiłek dnia w Turcjirozpoczyna zazwyczaj od _ meze _, czyli przekąsek. Są to zazwyczaj wegetariańskie dania, zarówno ciepłe, jak i zimne.

Turcja - przykładowe meze:
_ Dolma * _ to określenie potraw faszerowanych. Najpopularniejsze są liście winogron (mini gołąbki), papryka i mule. Farsz składa się zazwyczaj z warzyw z przyprawami i ziołami, zdarzają się również propozycje mięsne.
_ *
Borek
_ to smażone w głębokim tłuszczu paszteciki z pikantnego ciasta wypełnione mięsem, szpinakiem lub serem.
_ Fasulye piyazi _ - sałatka z fasoli z oliwą i sokiem z cytryny, może być z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek.
_ Kurczak po czerkiesku _ - mięso kurczaka pokrojone na wąskie paski w sosie z orzechów włoskich, czosnku i bułki.

_ Falafel * _- kulki z mocno przyprawionej mielonej ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu
_ *
Dipy
_ podawane do chleba, przystawek i dań głównych przyrządzane są na bazie jogurtu, podawane ze świeżym chlebem. Najpopularniejsze to _ patlican salatasi _ (puree z wędzonych bakłażanów), _ haydari _ (jogurt z miętą i czosnkiem) oraz _ tarama _ (pasta z ikry z dorsza).

/ 7Turecka kuchnia - dania główne

Obraz
© flickr.com by avlxyz, Licencja Creative Commons

Dania obiadowe i kolacje Turcy bardzo często przygotowują z mięsa z dodatkiem warzyw i bardzo dużej ilości przypraw. Tradycyjnym mięsem jest baranina, poza nią znajdziemy również potrawy z jagnięciny, drobiu (kurczak) oraz dania rybne. Częstym dodatkiem jest ryż. Wówczas danie nazywa się _ pilaw _.
Bardzo popularne są ryby. W czasie zimy jada się ryby tłuste, takie jak makrela czy sardele, a w innych porach roku dodatkowo okonie morskie, barweny, tuńczyki i wszystkie inne ryby Morza Śródziemnego.

Turcja - przykładowe potrawy obiadowe:
_ Hamsi pilavi - potrawa z sardeli oraz ryżu, podana z różnymi dodatkami.
Levrek pilakisi - gulasz z okonia morskiego, cebuli i kartofli z czosnkiem.
Firinda manti - małe pierożki z mięsnym farszem.
Karides guvec - zawiesista zupa z krewetek z papryką i pomidorami, posypana serem.
_ Przysmak sułtana _ - kulki puree z wędzonych bakłażanów i sera.
Karniayarik _ - połówki bakłażanów nadziewane mieloną jagnięciną z orzeszkami pinii i koryntkami.

/ 7Turecka kuchnia - kebab

Obraz
© flickr.com by Alex Kehr, Licencja Creative Commons

Tureckie jedzenie nieodłącznie kojarzy się z _ kebabem . Te dostępne w Polsce w budkach typu doner kebab są tylko namiastką tego, co można spróbować w Turcji.
Kebaby mogą być mięsne, rybne lub warzywne. Najpopularniejszy to znany w naszym kraju
doner - plastry upieczonego mięsa ukryte w chlebku pita, z sosem, warzywami i ...frytkami. Natomiast w większości tureckich barów czy restauracji znajdziemy też takie kebaby jak: sis _ (kostki mięsa upieczone na szpikulcu), _ adana _ (siekane mięso upieczone na szpikulcu) czy _ iskender _ lub _ bursa _ (mięso z rusztu, polane sosem pomidorowym i jogurtem).

/ 7Turecka kuchnia - kawa i herbata

Obraz
© flickr.com by quinn.anya, Licencja Creative Commons

Herbata jest najpopularniejszym napojem w Turcji. Bardzo słodki i gorący napar jest podawany w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów. Poza czarną herbatą możemy również spróbować jabłkowych czy wiśniowych. Turcy częstują nią wszędzie: w sklepach, na bazarach, nawet w bankach czy urzędach. Wspólne wypicie czarki napoju jest nieodzownym elementem zakupów i nie należy się temu dziwić.

W godzinach popołudniowych przychodzi czas na turecką kawę. Jest ona podawana na trzy sposoby: słodka _ sekerli _, bez cukru _ sade _ i półsłodka _ orta _. Napój jest mocny i aromatyczny, podawany w małych filiżankach.

/ 7Tureckie słodycze - rachatłuki i chałwa

Obraz
© flickr.com by Goran Bogicevic, Licencja Creative Commons

Każdy, kto choć raz był w Grecji, na Bałkanach czy w Turcjispotkał się z tamtejszymi słodyczami. Charakteryzują je duża ilość miodu, bardzo słodkich syropów i bakali. Jada się je nie tylko jako deser, a przez cały dzień jako "normalny" posiłek. Najpopularniejsze tureckie słodycze to rachatłukum, baklava i chałwa.
_ Rachatłukum (tłum. ukojenie gardła) to tradycyjny smakołyk z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Występuje w postaci galaretek obtoczonych w cukrze pudrze, zwykle o smaku owocowym. Dość często rachatłukum nadaje się smak i aromat wodą różaną, wanilią lub miętą, a czasami dodaje się do nich bakalie.
Chałwa _ natomiast jest produkowana z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Istnieje wiele jej odmian. Turecką charakteryzuje wykorzystanie nasion sezamu do jej wytworzenia. Smakołyk ten pochodzi z Iranu, ale jest popularny w wielu rejonach świata, m.in. w zachodniej Azji, na Bałkanach i w krajach śródziemnomorskich.

/ 7Tureckie słodycze - baklava

Obraz
© flickr.com by balise42, Licencja Creative Commons

Na zakończenie tej kulinarnej podróży po Turcjizatrzymamy się jeszcze przy _ baklavie _. To potrawa z wyglądu zupełnie niepozorna, podawana zazwyczaj w postaci malutkich ciasteczek na jeden kęs.
Przygotowuje się ją z ciasta listkowego, w Polsce znanego pod grecką nazwą _ filo _. Przypomina ono nieco ciasto francuskie, jednak poszczególne warstwy są cieńsze i bardziej kruche. Płaty ciasta przekładane są warstwami pokrojonych orzechów i migdałów wymieszanych z miodem, a następnie zapiekane. Upieczony placek kroi się na małe kawałeczki, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego i dekoruje posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

Wybrane dla Ciebie

W Tatrach już się zaczęło. Przerażeni turyści dzwonią na numer alarmowy
W Tatrach już się zaczęło. Przerażeni turyści dzwonią na numer alarmowy
Spodziewają się rekordowej liczby turystów. Europejska stolica ma plan
Spodziewają się rekordowej liczby turystów. Europejska stolica ma plan
Jest najstarsza w Polsce. Zorganizują jej wielką imprezę
Jest najstarsza w Polsce. Zorganizują jej wielką imprezę
Tragiczny wypadek na wyspie. Nie żyje 55-letni Polak
Tragiczny wypadek na wyspie. Nie żyje 55-letni Polak
Prace nie zwalniają. Nowa atrakcja w turystycznym mieście może być hitem
Prace nie zwalniają. Nowa atrakcja w turystycznym mieście może być hitem
Sensacyjne odkrycie w Bartążku. Archeolog wymienia znaleziska
Sensacyjne odkrycie w Bartążku. Archeolog wymienia znaleziska
Leśnicy apelują. "Z małych pluszaków wyrastają groźne bestie"
Leśnicy apelują. "Z małych pluszaków wyrastają groźne bestie"
Ogromny problem na Kanarach. Tłuką się bez opamiętania
Ogromny problem na Kanarach. Tłuką się bez opamiętania
Poleciały na Majorkę. Oto, co je spotkało
Poleciały na Majorkę. Oto, co je spotkało
Gran Canaria. Tragedia na parkingu przy lotnisku
Gran Canaria. Tragedia na parkingu przy lotnisku
Ruszyła sprzedaż biletów RegioJet. Za 49 zł do Krakowa
Ruszyła sprzedaż biletów RegioJet. Za 49 zł do Krakowa
Idealny kierunek na wrzesień. "Zachwyca na każdym kroku"
Idealny kierunek na wrzesień. "Zachwyca na każdym kroku"