W Neapolu stworzono unikalną pizzę. Naukowcy przekonują, że przedłuża życie
W słynnym włoskim mieście powstała pizza, która, jak twierdzą jej twórcy, przedłuża życie. Nazywa się "Pascalina" i jest idealna dla osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu się.
Pizza "Pascalina" jest dziełem włoskich naukowców z Instytutu ds. Nowotworów, działającego przy neapolitańskiej Fundacji Pascale. Potrawa opracowana została zgodnie z zaleceniami onkologów oraz na podstawie najnowszych badań dotyczących diety i zapobiegania nowotworom.
Składniki zdrowej pizzy to: wysokiej klasy mąka, surowe liście rzepy, pomidory, oliwki, oliwa z pierwszego tłoczenia, czosnek i ostra papryczka o nazwie peperoncino.
Naukowcy podkreślają, że taki skład redukuje ryzyko schorzeń kardiologicznych, a także niektórych rodzajów raka układu pokarmowego. Twórcy pizzy "Pascalina" przekonują, że może być ona konsumowana nawet dwa razy w tygodniu.
Wokół opracowanego przez ekspertów projektu utworzono sieć restauracji i producentów żywności, mających - jak zapewniają - jeden cel: ochronę zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl