Trwa ładowanie...

Zatruli się lasagne. Obsługa musiała wzywać karetkę pogotowia

Włochy uznawane są za królestwo pizzy i makaronów. Nic więc dziwnego, że odwiedzający zawsze decydują się na skosztowanie tych przysmaków. Niestety grupa turystów z Hiszpanii po zjedzeniu lasagne wylądowała w szpitalu.

Turyści zatruli się włoską lasagneTuryści zatruli się włoską lasagneŹródło: Adobe Stock, fot: tbralnina
d1hgrwe
d1hgrwe

Grupa 75 turystów z Hiszpanii spędzała urlop w północnej części Włoch. Nocowali w jednym z hoteli na północy kraju. Nikt z nich zapewne nie spodziewał się, że tak zakończą się wymarzone włoskie wakacje.

Turyści zatruci

W ubiegłym tygodniu hiszpańscy turyści wybrali się do restauracji w pobliżu hotelu Sorriso w Darfo Boario Terme, w którym przebywali. Zdecydowali się na jedno z najpopularniejszych włoskich dań - lasagne. Niestety nie mieli zbyt wiele szczęścia, a problemy pojawiły się jeszcze tego samego dnia wieczorem, kiedy u części osób zaobserwowano objawy zatrucia pokarmowego.

Rankiem następnego dnia, około godziny 9:30 sytuacja pogorszyła się jeszcze bardziej. Obsługa hotelowa musiała wezwać karetkę pogotowia, bowiem stan sześciu zatrutych osób pogorszył się i wymagali oni szybkiej hospitalizacji. Jak podaje włoski dziennik "Il Mesaggero", wśród zatrutych, były osoby starsze, w wieku od 64 do 84 lat, posiadające hiszpańskie obywatelstwo.

Włoskie makarony

Myśląc o włoskich wakacjach od razu mamy przed oczami stoły zastawione pysznymi makaronami. Jedną z najpopularniejszych potraw jest właśnie lasagne. W tym przypadku nazwa makaronu stała się również nazwą całego dania. Wykonywana jest z cienkich, prostokątnych, makaronowych płatów i farszu, który składa się z sosu pomidorowego z mięsem, beszamelem i serem. Coraz bardziej popularne stają się także wersje warzywne.

Włochy są krainą makaronów Getty Images,
Włochy są krainą makaronówŹródło: Getty Images,, fot: Kathrin Ziegler

Inne włoskie dania wykonywane są między innymi z makaronu spaghetti, cieszącego się popularnością także w Polsce. Najczęściej wykorzystuje się go do ostrych sosów np. bolognese, neapolitana, dań na bazie oliwy, sosów śmietanowych np. carbonara lub pesto. Z kolei makaron tagliatelle będzie idealną opcją do dań z gęstymi sosami np. mięsnymi, serowymi lub szpinakowym, choć często wykorzystywany jest jako alternatywa do carbonara.

d1hgrwe

Źródło: Il Mesaggero/clickitalia

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sztuka podróżowania - DS7

d1hgrwe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hgrwe

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj