Zatruli się lasagne. Obsługa musiała wzywać karetkę pogotowia
Włochy uznawane są za królestwo pizzy i makaronów. Nic więc dziwnego, że odwiedzający zawsze decydują się na skosztowanie tych przysmaków. Niestety grupa turystów z Hiszpanii po zjedzeniu lasagne wylądowała w szpitalu.
Grupa 75 turystów z Hiszpanii spędzała urlop w północnej części Włoch. Nocowali w jednym z hoteli na północy kraju. Nikt z nich zapewne nie spodziewał się, że tak zakończą się wymarzone włoskie wakacje.
Turyści zatruci
W ubiegłym tygodniu hiszpańscy turyści wybrali się do restauracji w pobliżu hotelu Sorriso w Darfo Boario Terme, w którym przebywali. Zdecydowali się na jedno z najpopularniejszych włoskich dań - lasagne. Niestety nie mieli zbyt wiele szczęścia, a problemy pojawiły się jeszcze tego samego dnia wieczorem, kiedy u części osób zaobserwowano objawy zatrucia pokarmowego.
Rankiem następnego dnia, około godziny 9:30 sytuacja pogorszyła się jeszcze bardziej. Obsługa hotelowa musiała wezwać karetkę pogotowia, bowiem stan sześciu zatrutych osób pogorszył się i wymagali oni szybkiej hospitalizacji. Jak podaje włoski dziennik "Il Mesaggero", wśród zatrutych, były osoby starsze, w wieku od 64 do 84 lat, posiadające hiszpańskie obywatelstwo.
Włoskie makarony
Myśląc o włoskich wakacjach od razu mamy przed oczami stoły zastawione pysznymi makaronami. Jedną z najpopularniejszych potraw jest właśnie lasagne. W tym przypadku nazwa makaronu stała się również nazwą całego dania. Wykonywana jest z cienkich, prostokątnych, makaronowych płatów i farszu, który składa się z sosu pomidorowego z mięsem, beszamelem i serem. Coraz bardziej popularne stają się także wersje warzywne.
Inne włoskie dania wykonywane są między innymi z makaronu spaghetti, cieszącego się popularnością także w Polsce. Najczęściej wykorzystuje się go do ostrych sosów np. bolognese, neapolitana, dań na bazie oliwy, sosów śmietanowych np. carbonara lub pesto. Z kolei makaron tagliatelle będzie idealną opcją do dań z gęstymi sosami np. mięsnymi, serowymi lub szpinakowym, choć często wykorzystywany jest jako alternatywa do carbonara.
Źródło: Il Mesaggero/clickitalia