Turecki poradnik - jak tanio wypocząć zimą?
Kraj dla poszukujących spokoju, ale także tych lubiących nocne życie, wielbicieli historii i miłośników plażowania, fanów luksusu i amatorów ekstremalnego wypoczynku. Turcja po sezonie to idealne miejsce na urlop. Sprawdź, co warto wiedzieć przed wyjazdem do tego kraju.
Atrakcje Turcji
Sezon na Riwierze Tureckiej trwa do końca października. O tej porze roku możemy liczyć na temperaturę w granicach ok. 22-26 st. C. Jest więc w sam raz dla tych, którzy lubią wylegiwać się na plaży, ale nie przepadają za palącym skwarem. W listopadzie na termometrze zobaczymy ok. 20 st. C.
Atrakcje Turcji - plaże
Plaże w Turcji są piękne i szerokie. Dominują piaszczyste, jak popularna plaża Kleopatry w Alanyi czy Iztuzu w Dalyanie. Ale nie brakuje także kamienistych i żwirowych, a nawet betonowych, jak w okolicach Bodrum. W kurortach dostępne są leżaki czy parasole, a infrastruktura plażowa jest doskonale rozbudowana. Nie można narzekać na brak toalet, natrysków czy barów. Dostępna jest także spora oferta atrakcji wodnych.
Zakupy w Turcji
Podczas robienia zakupów w Turcji warto wiedzieć, że cena na produkcie nie oznacza, że za tyle musimy go kupić. Targowanie to sprawa honoru dla handlarza - jeśli tego nie zrobimy, poczuje się zignorowany. Dotyczy to zarówno towarów jak i usług, np. wycieczek. Zazwyczaj cena wyjściowa jest o ok. 70 proc. wyższa od tej, jaką możemy uzyskać, dlatego naprawdę warto spędzić przy stoisku kilka minut, by zaoszczędzić trochę na inne wydatki.
Zwyczaje w Turcji - napiwki
Dawanie napiwków w Turcji to ogólnie przyjęty zwyczaj. Nazywa się je tu _ bakszyszem _. Nie należy być zdegustowanym, jeśli ktoś czeka na napiwek po wykonaniu usługi, bo taka jest tu tradycja. W dobrym guście jest nie tylko zostawienie kilku monet w restauracji czy taksówce. Warto codziennie położyć na łóżku hotelowym choćby dolara. Wówczas pokojówka na pewno odwdzięczy się ukręconym z ręcznika ptakiem, sercem czy kwiatem.
Kuchnia turecka
Kuchnia turecka jest prosta, ale różnorodna. Najlepiej poznamy ją, jedząc w ulicznych barach. Przede wszystkim nie warto nastawiać się, że zjemy tu kebab, który znamy z polskich knajpek. Nie znaczy to jednak, że jest gorszy. Serwuje się je z rusztu lub smażone w małych kawałkach. Przygotowuje się je z baraniny, jagnięciny lub wołowiny i podaje z różnym pieczywem. Są ostre lub łagodne. Do dania warto zamówić _ ayran _ (napój z jogurtu, wody i soli) albo sok z czarnej marchwi. Na wakacjach w Turcji warto spróbować takich przystawek jak _ yaprak dolmasi _ - faszerowane liście winogron czy _ tarama _ - pasta z ikry z dorsza.
Internet w Turcji
W Turcji nie ma problemu z dostępem do internetu, ale jego prędkość nie zawsze jest zadowalająca. W mniejszych i większych miastach znajdują się liczne i niedrogie kafejki internetowe (ok. 2 dolary za godzinę). W hotelach, muzeach, pociągach, restauracjach, a nawet barach plażowych bez problemu udostępniane jest wi-fi.
Urlop w Turcji
Tydzień wakacji all inclusive w hotelu trzygwiazdkowym w Turcji kosztuje niewiele ponad 1000 zł.
Wybierając się na urlop do tego kraju, warto pamiętać, że nie jest on wolny od społecznych niepokojów i z tego względu należy sprawdzać aktualne ostrzeżenia dla podróżnych publikowane na stronie internetowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych.
ir/wg