Polska kuchnia - śląska rolada z modrą kapustą
Śląsk to region, który wyjątkowo wiele przejął z kuchni niemieckiej i austriackiej, a także z kuchni czeskiej. Mieszanka smaków okazała się rewelacyjna. Tradycyjny śląski obiad serwowany jest w niedzielę. Na stół wjeżdża wtedy rolada wołowa *z nadzieniem z boczku, ogórka kiszonego i cebuli w aromatycznym sosie pieczeniowym podawana *z modrą kapustą w towarzystwie klusek (z ziemniaków i mąki). To rewelacyjne w smaku, ale też syte i raczej tuczące danie. Warto jednak po nie sięgać tym bardziej, że miejscowa kuchnia otrzymała komplement od Magdy Gessler, która w rozmowie z Newsweekiem powiedziała o polskich smakach: "Jedynie Śląsk się jeszcze trzyma kupy. Nawet w podrzędnej knajpie można zjeść genialne rolady i żur oraz cudowną modrą kapustę".