5. Spróbuj lokalnych specjałów
Kuchnia w Południowym Tyrolu łączy w sobie smaki włoskie i austriackie, warto więc próbować lokalnych potraw i produktów, bo są po prostu pyszne. Knedle podaje się z różnymi dodatkami, głównie szpinakiem, żółtym serem lub speckiem. Ponieważ to jedno z najpopularniejszych w tym regionie dań, obrosło w rozmaite historie. Na przykład, knedli nie wolno kroić nożem - można jeść je wyłącznie widelcem, gdyż uważa się, że wbicie w nie noża jest jak wbicie noża w serce kucharza (co sugeruje, że nie ugotował knedli perfekcyjnych). Innym typowo lokalnym daniem są schlutzkrapfen, czyli ravioli ze szpinakiem i ricottą, polane roztopionym masłem ze szczypiorkiem. Polecamy także wszelkie rodzaje makaronów i gnocchi. Na deser oczywiście apfelstrudel, kaiserschmarrn (czyli rwany omlet z dżemem) lub tiramisu. Warto dodać, że kulinarnym fenomenem regionu jest to, że na tak małej powierzchni (zasiedlone tereny Południowego Tyrolu to tylko 170 km kw.) znajduje się 19 restauracji odznaczonych łącznie 22 gwiazdkami Michelin! Jest to chyba największe ich skupisko na świecie.