Alerty w Portugalii. Ich zjedzenie może mieć tragiczne skutki
Portugalskie służby sanitarne ostrzegają przed spożywaniem mięczaków z Algarve. W organizmach tych zwierząt wykryto niebezpieczne stężenie tetrodotoksyny, silnie trującej substancji chemicznej.
Służby sanitarne z Portugalii wydały ostrzeżenie dotyczące spożywania mięczaków wyławianych w regionie Algarve. To popularne miejsce, które przyciąga miłośników plażowania, sportów wodnych, ale także fanów obcowania z naturą. Błękit oceanu i klify skrywające jaskinie oraz kameralne plaże zachwycają turystów, także tych z naszego kraju.
Wysokie stężenie toksyny
Centrum Nauk Morskich Uniwersytetu w Algarve, cytowane przez telewizję SIC, poinformowało, że w ponad 76 proc. przypadków wyławianych tam ślimaków morskich z gatunku littorina, poziom tetrodotoksyny przekracza dopuszczalne normy.
Ślimaki te są często wykorzystywane w lokalnej kuchni w wielu restauracjach i barach, co zwiększa ryzyko zatrucia. Dlatego służby sanitarne nie zwlekały. Alerty zostały wydane natychmiast.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyjątkowe miejsce w Europie. "Błękit oceanu i przepiękne klify, które kryją tajemnicze plaże i jaskinie"
Nieznane źródło skażenia
Sandra Lage, członkini zespołu badającego skażenie mięczaków, podkreśliła, że źródło obecności tetrodotoksyny w tych organizmach wciąż pozostaje nieznane. Ostrzegła, że spożycie źle oczyszczonych ślimaków morskich z Algarve może prowadzić do poważnych zatruć. Może mieć nawet znacznie tragiczniejsze konsekwencje, takie jak paraliż mięśni czy zatrzymanie pracy serca.