Atrakcje Brazylii - kuchnia w stanie Bahia
Najpikantniejsza jest kuchnia w stanie Bahia o wyraźnych wpływach afrykańskich, które przejawiają się między innymi w zastosowaniu oleju z owoców palmy dende i mleczka kokosowego. Jedno z najlepszych dań brazylijskich, _ feijo ada _, pochodzi właśnie z Bahia. Przyrządza się ją z czarnej fasoli duszonej z różnymi gatunkami mięsa suszonego, solonego i wędzonego (często dodaje się także ogon, uszy i nóżki wieprzowe). Pierwotnie przyrządzana z resztek pozostawionych przez właścicieli dla niewolników, teraz uważana jest za brazylijskie danie narodowe (chociaż nie wszędzie dostępne). W Rio de Janeiro _ feijoadę _ jada się na sobotni lunch. Hotele rywalizują między sobą o to, kto przyrządzi najlepszą wersję tej potrawy. Mięso serwowane jest w oddzielnych miskach. Do tego podaje się biały ryż, drobno posiekany jarmuż (couve), _ farofa _ (danie z mąki z manioku) oraz plasterki pomarańczy, której obecność może dziwić, jednak to ona nadaje tej wysokokalorycznej potrawie cierpki posmak.