Atrakcje Brazylii - regionalne przysmaki
Do specjałów kuchni brazylijskiej w północno-wschodniej części kraju oraz na wybrzeżach należą potrawy z owoców morza . Warto skosztować _ peixe a Brasileiro _, duszonej ryby serwowanej z sosem _ pirao _ (przyrządzanym z mąki z manioku gotowanej z wywarem z ryby aż do osiągnięcia konsystencji owsianki). W oddalonych od wybrzeża regionach Nordeste jada się takie dania jak: _ carne seca _ lub _ carne de sol _ (suszona i solona wołowina, często serwowana z kabaczkami) oraz pieczone koźlę. Z kolei region Minas Gerais znany jest z pożywnej kuchni opartej głównie na wieprzowinie i fasoli. Do typowych regionalnych produktów należą smaczne kiełbaski wieprzowe nazywane _ linguica _ oraz sery _ queijo minas _. Amazonia również słynie z egzotycznych potraw, szczególnie tych z dodatkiem _ tucupi _ (wywar z pikantnego manioku). Rzeki dostarczają wielu gatunków ryb, między innymi piranie i ogromne arapaimy (zwane też piraruku). W niektórych częściach południowej Brazylii w kuchni widoczne są wpływy niemieckie, z kolei
włoscy i japońscy emigranci przywieźli swoje kulinarne umiejętności do Sao Paulo.