Brescia
Położenie: | Północna część kraju, pomiędzy Mediolanem a Weroną, niedaleko jeziora Garda |
Strefa czasowa: | UTC±01:00 |
Waluta: | Euro (1 Euro = 4,26 zł) |
Brescia jest usytuowanym nieopodal Bergamo majętnym miastem słonecznej Italii, które nie przeżywa jeszcze najazdów tłumów turystów. To stąd pochodzi szesnastowieczny renesansowy malarz Moretto da Brescia.
Brescia – pogoda
Miejscowość Brescia jest doskonałym przykładem klimatu umiarkowanie ciepłego. Średnia dobowa roczna temperatura wynosi 12,4°C. Najcieplejszym miesiącem jest lipiec z przeciętnie prawie 23°C, natomiast najchłodniejszy miesiąc to styczeń – odnotowuje się wówczas jedynie 1,1°C.
W Brescii w Lombardii sporo pada przez cały rok, a najwięcej w październiku oraz listopadzie. Najsuchsze są natomiast odpowiednio luty, styczeń i marzec.
Brescia – historia
Miasto Brescia założyli Celtowie, a jego historia sięga 390 roku przed naszą erą. Rządy nad Brescią na sześć stuleci przejęło Imperium Rzymskie, a następnie na dwa Państwo Longobardów. Za stolicę regionu Lombardia uważany jest Mediolan, Brescia jest druga pod względem liczby mieszkańców. Zasłynęła jako miejsce pierwszego Grand Prix Włoch, które odbyło się tutaj w 1921 roku, a potem imprezę przeniesiono do na tor do Monzy.
Brescia – atrakcje
W Brescii znajdziemy interesujący zespół zabytków: Longobardowie we Włoszech. Miejsca mocy (568-774 n.e.). Wpisano go na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, przede wszystkim ze względu na kompleks dookoła klasztoru San Salvatore-Santa Giulia oraz teren Forum Romanum z I wieku. Poza tym w Brescii znajdziemy takie zabytki, jak plac renesansowy Piazza della Loggia z pałacem, będącym aktualnie ratuszem, dwunastowieczny zamek, nową katedrę z XVIII wieku z imponującą kopułą czy jedenastowieczną starą katedrę. Warto tutaj zobaczyć także Muzeum Miejskie (zamknięte w poniedziałki) lub Zamkowe, a także porozrzucane po całej Brescii rzymskie ruiny oraz urokliwe fontanny.
Brescia – lokalne potrawy
W kuchni Lombardii makaron wciąż przegrywa z risotto i polentą, masło i smalec stopniowo wypiera natomiast oliwa z oliwek. Spośród drobiu najpopularniejsze są indyki, kaczki, gęsi, wołowina jest podstawą słynnej bollito misto, cielęcina - vitello tonnato z tuńczykiem, z wieprzowiny i gęsiny wyrabia się pyszne wędliny. Powszechnymi dodatkiem do większości dań w Brescii są lokalne sery z oznaczeniem DOP, chociażby gorgonzola, robiola, grana padano, quartirolo lombardo, taleggio czy provolone valpadano.
W Brescii warto spróbować:
- Casonsei, małych pierożków.
- Polenty e osei, kaszy kukurydzianej z niewielkimi, smażonymi ptaszkami, zjadanymi razem z kośćmi. Na tym daniu wzorowano się, tworząc lokalny deser, występujący w menu Brescii pod tą samą nazwą, zdobiony właśnie marcepanowymi ptakami.
- Riso alla pitocca, ryżu z kurczakiem, gotowanego.
- Lokalnych ryb, przede wszystkim pochodzących z jezior Garda i Iseo węgorzy, linów czy szczupaków.
- Oliwy z oliwek z plantacji znad jezior.
- Aromatycznej kawy i croissantów z pysznym nadzieniem.
- Steka, serwowanego zazwyczaj jedynie z niewielką sałatką.
Przykładowe ceny | - Pocztówka: od 2,5 zł; |
Komunikacja | Taksówki, autobusy (17 linii), jedna linia metra, jedna stacja kolejowa |
Orientacyjna odległość | 1084 km w linii prostej, 1451 km trasy samochodowej (14 h 18 min jazdy), 1513 km trasy kolejowej (19 h 49 min jazdy) |
Komentarze