Egipska kuchnia - ful ponad wszystko
_ *Ful * _(fasola _ fava _), ugotowany i jedzony z chlebem, to podstawa egipskiego jadłospisu. Zwykle je się go na śniadanie lub jako przekąskę między posiłkami. W niektórych domach jest podawany także na obiad lub na kolację. Ci, którzy nie mogą pozwolić sobie na nic innego, jedzą _ ful _ kilka razy dziennie. W pierwszej chwili brązowy i gęsty gulasz być może nie wygląda i nie pachnie zbyt apetycznie, ale przy bliższym poznaniu można się nawet od niego uzależnić.
Fasola _ fava _ jest podstawowym składnikiem innego popularnego w Egipcie dania - _ tameja (smażone pulpety). Na lunch warto sobie zafundować inną często oferowaną przez sprzedawców ulicznych potrawę - kuszari _. Jest to mieszanka makaronu, soczewicy, ryżu i ciecierzycy, podawana ze smażoną cebulą i udekorowana niewielką ilością ostrego sosu pomidorowego.