Gigantyczny grzyb znaleziony w Polsce. Rozmiarem przypominał parasol

Grzybiarze w tym roku mają wiele powodów do radości. Sezon zbiorów przedłużył się wyjątkowo za sprawą stosunkowo wysokich temperatur oraz regularnych opadów deszczu. Jeszcze w listopadzie znaleźć można zarówno podgrzybki, maślaki, rydze, jak i kurki, kanie czy prawdziwki. Ale takie znalezisko, jakie przytrafiło się Tomaszowi Bojarynowi, to prawdziwa rzadkość.

Kania znaleziona przez Tomasza Bojaryna w lasach koło Sławna była wyjątkowo dużaKania znaleziona przez Tomasza Bojaryna w lasach koło Sławna była wyjątkowo duża
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Tomasz Bojaryn

Tomasz Bojaryn mieszka w Warszkowie koło Sławna w województwie zachodniopomorskim. Choć w lasach, które otaczają jego wieś, grzybów o tej porze roku nie brakuje, jemu udało się trafić na prawdziwy okaz.

Ogromna i zdrowa

Kania, którą znalazł, była naprawdę ogromna. Rozmiarami przypominała parasol. I - co ciekawe - była zdrowa.

Czubajka kania, bo taka jest pełna nazwa tego grzyba, to gatunek bardzo ceniony przez koneserów. Ze względu na walory smakowe, ale też niezwykły aromat, używana jest jako podstawa dań, ale także jako przyprawa aromatyzująca inne potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kuchnia zachwyci każdego. Uwielbia ją także Robert Makłowicz

Grzyb o wielu nazwach

O tym, jak popularny jest to gatunek, świadczyć mogą liczne nazwy, jakie mu nadano na przestrzeni lat: bedłka (wyniosła, wysoka, parasolowata), czubajka, czubajka sowa, stroszka strzelista, stroszka cielista, parasolowiec, parasolnik, czubaj, czubak, gularka, gapa, sowa, drop, kania.

Choć kania należy do rodziny pieczarkowatych, nie jest łatwym gatunkiem do zbierania. Nietrudno bowiem pomylić ją... z muchomorem sromotnikowym, jednym z najbardziej toksycznych grzybów i sinoblaszkiem trującym.

Najlepsze dania z kani

W kuchni kanię wykorzystuje się do przygotowywania takich dań jak wegańskie "flaczki" czy grzybowe leczo, młode okazy można faszerować kaszami czy mięsem, jednak klasykiem z kani są grzybowe kotlety (czyli kapelusze obtoczone w jajku i bułce tartej, usmażone jak kotlet schabowy). Kapelusze można także ususzyć, a następnie zmielić, dzięki czemu uzyskamy bardzo aromatyczną przyprawę.

Wybrane dla Ciebie

Pędził z zawrotną prędkością. Grozi mu więzienie i wysoka grzywna
Pędził z zawrotną prędkością. Grozi mu więzienie i wysoka grzywna
Losowali, co robić w Wenecji. Nie każdy odważyłby się na taki pomysł
Losowali, co robić w Wenecji. Nie każdy odważyłby się na taki pomysł
Nowy bon turystyczny już niebawem. Na jaką dopłatę można liczyć?
Nowy bon turystyczny już niebawem. Na jaką dopłatę można liczyć?
Wyjątkowa atrakcja w Łodzi. Rusza zwiedzanie "podziemnej katedry"
Wyjątkowa atrakcja w Łodzi. Rusza zwiedzanie "podziemnej katedry"
Jedno z najbardziej widowiskowych wydarzeń w Tatrach. Zapada w pamięci na całe życie
Jedno z najbardziej widowiskowych wydarzeń w Tatrach. Zapada w pamięci na całe życie
Familiada. Padło pytanie o ulubione miasto turystów
Familiada. Padło pytanie o ulubione miasto turystów
Spektakularne widoki w polskich górach. Oto najpiękniejsze panoramy
Spektakularne widoki w polskich górach. Oto najpiękniejsze panoramy
Ważna decyzja w Zakopanem. "Ogromne znaczenie"
Ważna decyzja w Zakopanem. "Ogromne znaczenie"
Tanio, czysto, ale bez szału. Sprawdził, jak jest w Hajduszoboszlo
Tanio, czysto, ale bez szału. Sprawdził, jak jest w Hajduszoboszlo
Złe wieści dla turystów. Podróż do USA droższa
Złe wieści dla turystów. Podróż do USA droższa
Zagadka pewnego tunelu. Wciąż nie wiadomo, skąd się wziął
Zagadka pewnego tunelu. Wciąż nie wiadomo, skąd się wziął
Europejska wyspa absolutnym hitem Polaków. Gigantyczny wzrost przyjazdów
Europejska wyspa absolutnym hitem Polaków. Gigantyczny wzrost przyjazdów