Gigantyczny grzyb znaleziony w Polsce. Rozmiarem przypominał parasol

Grzybiarze w tym roku mają wiele powodów do radości. Sezon zbiorów przedłużył się wyjątkowo za sprawą stosunkowo wysokich temperatur oraz regularnych opadów deszczu. Jeszcze w listopadzie znaleźć można zarówno podgrzybki, maślaki, rydze, jak i kurki, kanie czy prawdziwki. Ale takie znalezisko, jakie przytrafiło się Tomaszowi Bojarynowi, to prawdziwa rzadkość.

Kania znaleziona przez Tomasza Bojaryna w lasach koło Sławna była wyjątkowo dużaKania znaleziona przez Tomasza Bojaryna w lasach koło Sławna była wyjątkowo duża
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Tomasz Bojaryn

Tomasz Bojaryn mieszka w Warszkowie koło Sławna w województwie zachodniopomorskim. Choć w lasach, które otaczają jego wieś, grzybów o tej porze roku nie brakuje, jemu udało się trafić na prawdziwy okaz.

Ogromna i zdrowa

Kania, którą znalazł, była naprawdę ogromna. Rozmiarami przypominała parasol. I - co ciekawe - była zdrowa.

Czubajka kania, bo taka jest pełna nazwa tego grzyba, to gatunek bardzo ceniony przez koneserów. Ze względu na walory smakowe, ale też niezwykły aromat, używana jest jako podstawa dań, ale także jako przyprawa aromatyzująca inne potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kuchnia zachwyci każdego. Uwielbia ją także Robert Makłowicz

Grzyb o wielu nazwach

O tym, jak popularny jest to gatunek, świadczyć mogą liczne nazwy, jakie mu nadano na przestrzeni lat: bedłka (wyniosła, wysoka, parasolowata), czubajka, czubajka sowa, stroszka strzelista, stroszka cielista, parasolowiec, parasolnik, czubaj, czubak, gularka, gapa, sowa, drop, kania.

Choć kania należy do rodziny pieczarkowatych, nie jest łatwym gatunkiem do zbierania. Nietrudno bowiem pomylić ją... z muchomorem sromotnikowym, jednym z najbardziej toksycznych grzybów i sinoblaszkiem trującym.

Najlepsze dania z kani

W kuchni kanię wykorzystuje się do przygotowywania takich dań jak wegańskie "flaczki" czy grzybowe leczo, młode okazy można faszerować kaszami czy mięsem, jednak klasykiem z kani są grzybowe kotlety (czyli kapelusze obtoczone w jajku i bułce tartej, usmażone jak kotlet schabowy). Kapelusze można także ususzyć, a następnie zmielić, dzięki czemu uzyskamy bardzo aromatyczną przyprawę.

Wybrane dla Ciebie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty
Brytyjczycy zachwalają polskie miasto. "Pyszne jedzenie i wino za trzy funty"
Brytyjczycy zachwalają polskie miasto. "Pyszne jedzenie i wino za trzy funty"