WP Turystyka

  
Polecane
Tematy

Imperia - Największe atrakcje

Widok na Porto Maurizio, Imperia Pixabay.com
Podziel się

Imperia to połączone w 1923 roku miasteczka Porto Maurizio i Oneglia (nowocześniejsze), zajmujące razem około 45 kilometrów kwadratowych. Fuzja miała miejsce dzięki Benito Mussoliniemu.

Malowniczo górujące nad miastem zielone wzgórza, żwirowe i kamieniste plaże oraz największy w tej części słonecznej Italii port jachtowy corocznie przyciągają do tego czterdziestotysięcznego miasta spragnionych dolce vita turystów. Z roku na rok odkrywają oni zalety pobytu w Imperii, będącej kwintesencją Włoch.

Imperia – pogoda i plaże

W tej części regionu Liguria wieją silne wiatry, co jest szczególnie przyjemne podczas częstych letnich upałów. Opalanie na kamienistych falochronach tuż nad wodą jest dzięki temu łatwiejsze do zniesienia. Jest tam również znacznie mniej innych plażowiczów. Umiarkowanie ciepły klimat Imperii sprawia, że deszcze są tu częstsze jedynie zimą. Najsuchszy i najbardziej gorący jest lipiec, ze średnią temperaturą dobową nie przekraczającą 23,5°C, najzimniejszy natomiast styczeń, kiedy to średnia temperatura w ciągu doby nie wznosi się ponad dziewiąty słupek rtęci.

W Imperii nie ma za dużo plaż, a przy dobrych warunkach jest tam dość tłoczno, mimo tego, że plaże są płatne. Istnieją tutaj również poszczególne darmowe strefy. Przy porcie jachtowym znajdziemy plażę z przywiezionym piaskiem, z widokiem na wzgórza i cumujące w pobliżu jachty. Na przedmieściach znajdziemy największy wybór plaż, szerszych, a dodatkowo całkowicie darmowych, co jest bardzo opłacalne zwłaszcza przy dłuższych wakacjach w Imperii, z noclegami w wynajętym apartamencie bądź w hotelu.

Imperia – atrakcje

Co warto zobaczyć w Imperii?

  • Porto Maurizio, dzielnica portowa Imperii, z piękną Starówką. Na klimatycznym deptaku jest zakaz ruchu samochodowego, rosną palmy, życie toczy się leniwie wokół niewielkich butików i sklepów z produktami regionalnymi. Nieco wyżej położona jest najstarsza część Imperii z placem katedralnym, budynkiem Questury (komendy policji, w której wydawana jest również część dokumentów) i punktem widokowym na pełne uroku zaułki i wąskie uliczki włoskiego Starego Miasta.
  • Basilica di San Maurizio, neoklasycystyczna katedra na Starym Mieście. Ta największa świątynia w Ligurii o powierzchni 3 tysięcy metrów kwadratowych wznoszona była w latach 1781-1838. Dzwonnice mają wysokość 36 metrów, była latarnia, a obecnie wieżyczka – 48 metrów.
  • Port jachtowy, łączący dwie dzielnice Imperii, powstały na niezagospodarowanym obszarze przemysłowym. Budowa rozpoczęła się w 2006 roku, planowane są tutaj najbardziej prestiżowe inwestycje w basenie Morza Śródziemnego.

Imperia – lokalne potrawy

Włoska Riwiera charakteryzuje się ciężkimi warunkami do uprawy winorośli. Niektórym właścicielom winnic, wykorzystującym każdy skrawek ziemi bez skałek czy stromizn, jednak się to udaje. Doskonałe przykłady to białe wino z Cinque Terre, wytrawne lub słodkie (Sciacchetra), Rossese di Dolceacqua, owocowe i czerwone czy Vermentino, z okolic La Spezia.

Kuchnia liguryjska jest przepyszna i doskonale określa dietę śródziemnomorską. Podstawą są świeże ryby, owoce morza, lokalna oliwa, drób, grzyby, orzechy, bazylia, czosnek. Region dominuje w produkcji makaronu, przede wszystkim z mąki pszennej. Czego warto spróbować podczas pobytu w Imperii?

  • Regionalnej oliwy, chronionej nazwą Riviera Ligure DOP.
  • Lasagnette, płatów ciasta makaronowego z mąki kasztanowej.
  • Pesto z bazylii, czosnku, orzeszków piniowych lub orzechów włoskich, oliwy i sera. Kiedyś dodawano do niego jeszcze ziemniaków bądź fasolki. Używa się go do makaronów i zup.
  • Aggiadda (agliata), ostrego sosu z czosnku i octu winnego, serwowanego z solonym dorszem.
  • Preboggion, mieszanki ziół m.in. z ogórecznikiem, cykorią, trybulą.
  • Pansouti, pierożków.
  • Fregamai, kopytek.
  • Testaroli, podpłomyków.
  • Corzetti, klusek, okrągłych i płaskich.
  • Picagge, klusek, podobnych do lazanii.
  • Mandilli de saea, klusek, cieniutkich płatów.
  • Farinata, tarty z mielonej ciecierzycy i oliwy (z dodatkiem cebuli to panissa).
  • Torta, ciast nadziewanych wytrawnymi farszami.
  • Pizzy dell'Andrea, z pomidorami, czarnymi oliwkami, cebulą, czosnkiem (z sardynkami to sardenaira).
  • Canestrelli, ciasteczek obwarzanków.
  • Boxie, smażonych ciastek, zwanych „małymi kłamstewkami”.
  • Potraw z owocami morza, okoniem morskim, anchois, sardynkami.
Kraj
Położenie

Północno-zachodnia część kraju, na wybrzeżu nad Morzem Liguryjskim, nad rzeką Impero, niedaleko Monako

Orientacyjna odległość

1336 km w linii prostej, 1755 km samochodem (16,5 h jazdy), 2085 km pociągiem (około 26 godzin jazdy)

Lotniska
Strefa czasowa

UTC±01:00

Waluta

Euro (1 euro = 4,24 zł)

Przykładowe ceny

- Chleb: od 6,4 zł;
- wino w sklepie: od 10,5 zł/0,7 l;
- mała woda mineralna: od 2 zł;
- espresso: od 4,5 zł;
- cappuccino: od 9 zł;
- mała porcja lodów: od 9 zł;
- pizza: od 25 zł;
- benzyna: 6,6 zł/litr.

Komunikacja

Taksówki, dwie stacje kolejowe (Imperia Oneglia, Imperia Porto Maurizio)

Co warto zjeść i wypić

- Oliwę Riviera Ligure DOP.
- Lasagnette.
- Pesto.
- Aggiadda (agliata).
- Preboggion.
- Pansouti.
- Fregamai.
- Testaroli.
- Corzetti.
- Picagge.
- Mandilli de saea.
- Farinata.
- Panissa.
- Torta.
- Pizzę dell'Andrea.
- Sardenaira.
- Canestrelli.
- Boxie.
- Potraw z owocami morza, okoniem morskim, anchois, sardynkami.