Jarmark w Warszawie. Tyle zapłacimy za grzańca od Magdy Gessler
Jarmarki bożonarodzeniowe w wielu polskich miastach już wystartowały. Sprawdziliśmy, ile rozgrzewające napoje i przekąski kosztują na jarmarku w stolicy. Ceny tych serwowanych przez Magdę Gessler nie należą do najtańszych.
Jarmark bożonarodzeniowy w Warszawie trwa już od 23 listopada. Odwiedzać go można aż do 6 stycznia 2025 r.
Na jakie wydatki trzeba się przygotować?
Tym, co najbardziej interesuje odwiedzających jarmarki, jest grzane wino. Czasem bardziej niż sam napój, rozgrzewają jego ceny. W Warszawie za popularnego grzańca trzeba zapłacić od 20 do 30 zł, w zależności m.in. od pojemności. Z kolei gorący miód lub grzane piwo można znaleźć za 15 zł.
Ceny napojów bezalkoholowych są standardowo niższe. Za kawę czy herbatę zapłacimy ok. 10 - 15 zł, a za gorącą czekoladę ok. 20 zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłumy w polskim mieście. Goście przyjechali z całej Polski
Ceny u Magdy Gessler
Na warszawskim jarmarku można także skosztować przysmaków od ikony polskiej sceny kulinarnej. Ceny w budce "U Fukiera", czyli restauracji prowadzonej przez Magdę Gessler, nie są jednak niskie.
Za czerwone wino grzane (250 ml) zapłacić trzeba 25 zł. Bezalkoholowa wersja jest 5 zł tańsza. Znacznie droższe jest jednak wino domowe. Porcja 185 ml kosztuje bowiem 35 zł. Łatwo przeliczyć więc, że litr takiego wina kosztuje niemalże 190 zł.
Ceny jedzenia także przyprawiają o zawrót głowy, szczegójnie jeśli mamy ochotę na pierogi. Jeden podsmażany pieróg z kapustą i grzybami w budce Magdy Gessler kosztuje bowiem... 10 zł.
Inne przysmaki to barszcz czerwony za 17 zł, bigos staropolski z mięsem i grzybami na czerwonym winie - 25 zł, gulasz cielęcy - 20 zł, a także kiełbasa grillowana i kiełbaski białe w cenie po 25 zł. Fani słodkości mogą ponadto skosztować piernik nadziewany śliwkami za 15 zł i czekoladę na gorąco w cenie 22 zł.