A do picia? Herbata ziołowa obowiązkowo!
Zarówno do śniadania, obiadu, jak i kolacji obowiązkowo trzeba wypić szklankę marokańskie herbaty. Taki napar, wykonany z zielonej herbaty z obfitym dodatkiem mięty i cukru, spotkamy w wielu regionach północnej części Afryki. Tradycyjnie używa się marokańskiej mięty nana, aczkolwiek pojawiają się kombinacje z jej różnymi odmianami.
Tak zaparzona herbata zazwyczaj nalewana jest z charakterystycznych srebrnych imbryków, do równie znamiennych dla tego kraju szklanek, które łatwo można nabyć na soukach. Trudno będzie znaleźć tutaj lokalny riad z herbatą podawaną w kubkach, czy szklankach z uchwytami.
W niektórych przewodnikach przeczytamy nawet, że herbata "płynie w żyłach Marokańczyków". Warto pamiętać, że niegrzecznie jest odmawiać wypicia jej, jeśli zostanie nam zaproponowana.