Świeże pieczywo. Dodatek do wielu dań
Dodatek zarówno do przystawek, jak i do dań głównych zawsze stanowi pieczywo. Nie jest to zwykły chleb, a tradycyjny marokański, pszenno-jęczmienny khobz. To białe pieczywo jest rodzajem najczęściej spożywanego, codziennego chleba w Maroku i ma wiele odmian regionalnych. Jego przygotowywanie jest proste, choć bardzo czasochłonne, bowiem dużo czasu zajmuje wyrabianie ciasta. Składniki potrzebne do przygotowania go to mąka pszenna i jęczmienna, woda, drożdże, sól, cukier i ziarna np. sezam.
Przy okazji odwiedzania Oudaya Kasbah niektórzy turyści mają okazję spróbować świeżo wypieczonego marokańskiego khobzu, bowiem znajduje tam się miejsce, w którym mężczyźni wypiekają go. Jest on bardzo sycący i smaczny. Marokańczycy używają go oczywiście jako podstawy do zrobienia kanapek, ale równie często za pomocą kawałków tego chleba wymazują sos z dodatkami z tadżinów.