Kulinarne bogactwo Maroka. Co warto zjeść i wypić w tym kraju?
Nowo odwiedzany kraj można poznawać na różne sposoby i za pomocą różnych zmysłów. Jednym z nich jest właśnie smak. Marokańskie specjały wspaniale odzwierciedlają ogromne bogactwo kulturowe i kulinarne świata arabskiego. W kuchni widoczne są znaczne wpływy berberyjskie. Obok szerokiego spektrum aromatycznych przypraw i ziół znaczącą rolę odgrywają także mięsa oraz pieczywo.
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle różnorodna - taka właśnie jest kuchnia marokańska, w której każdy z pewnością znajdzie coś, co przypadnie do gustu jego kubkom smakowym. Najbardziej popularne marokańskie dania to między innymi tadżin, pasta z dyni czy bastila. Nazwy brzmią intrygująco? Zobacz, jak wyglądają potrawy podawane w marokańskich restauracjach oraz riadach, czyli typowych dla tego kraju stylowych i gustownie urządzonych lokalach z ogrodami lub patio, często z basenem w centralnej części.