Kulinarne bogactwo Maroka. Co warto zjeść i wypić w tym kraju?

Nowo odwiedzany kraj można poznawać na różne sposoby i za pomocą różnych zmysłów. Jednym z nich jest właśnie smak. Marokańskie specjały wspaniale odzwierciedlają ogromne bogactwo kulturowe i kulinarne świata arabskiego. W kuchni widoczne są znaczne wpływy berberyjskie. Obok szerokiego spektrum aromatycznych przypraw i ziół znaczącą rolę odgrywają także mięsa oraz pieczywo.

Smaki MarokaSmaki Maroka
Źródło zdjęć: © WP Turystyka
Natalia Gumińska

/ 6Kulinarne bogactwo Maroka. Co warto zjeść i wypić w tym kraju?

Smaki Maroka
Smaki Maroka © WP Turystyka

Kolorowa, aromatyczna i niezwykle różnorodna - taka właśnie jest kuchnia marokańska, w której każdy z pewnością znajdzie coś, co przypadnie do gustu jego kubkom smakowym. Najbardziej popularne marokańskie dania to między innymi tadżin, pasta z dyni czy bastila. Nazwy brzmią intrygująco? Zobacz, jak wyglądają potrawy podawane w marokańskich restauracjach oraz riadach, czyli typowych dla tego kraju stylowych i gustownie urządzonych lokalach z ogrodami lub patio, często z basenem w centralnej części.

/ 6Tadżin. Marokańska potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów

Mięsny tadżin z dodatkiem kiszonej cytryny
Mięsny tadżin z dodatkiem kiszonej cytryny i z oliwkami © WP Turystyka

Tadżin to narodowa potrawa Maroka, którą przygotowuje się w specjalnym glinianym naczyniu, o tej samej nazwie. Składa się ono z podstawy i pokrywki o stożkowym kształcie.

Potrawy z tadżina mogą zawierać zarówno mięso - wołowinę, baraninę, kurczaka oraz ryby, jak i występować w wersji wegetariańskiej - z samymi warzywami. Częstym dodatkiem są daktyle, suszone owoce np. śliwki, oliwki, orzechy oraz kiszona cytryna, a całość zawsze doprawiona mieszanką aromatycznych ziół. Wszystkie warianty tego dania łączy sposób jego przyrządzenia - gliniane naczynie, nazywane tadżinem, z potrawą stawia się nad rozżarzonym węglem lub drewnem. W tadżinie potrawy gotowane są długo i bardzo wolno, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje walory smakowe.

W marokańskich riadach i restauracjach dania mogą być podawane w tadżinach z małym otworem w pokrywce, co oznacza, że zostały w nich przyrządzone lub w glinianych naczyniach bez otworu - wtedy musiały być ugotowane w innym tadżinie i przełożone do kolejnego. Zdarza się, że w tadżinach podawany jest również lubiany przez mieszkańców Maroka - kuskus.

/ 6Bastila. Słodko pikantny specjał z Fez

Marokański specjał, pochodzący z Fez
Marokański specjał, pochodzący z Fez © WP Turystyka

Bastila to jedno z najpopularniejszych odświętnych dań w kuchni marokańskiej. Jest to pikantny farsz mięsny owinięty w cienkie i niezwykle chrupiące ciasto filo. W marokańskich riadach serwowana jest z dodatkową posypką z cukru pudru i cynamonu, co stanowi rewelacyjne połączenie z ostrym farszem. Jest to specjał pochodzący z miasta Fez. Z zewnątrz wygląda jak deser, a w rzeczywistości to mięsna i sycąca potrawa. Jej smak zadziwia wszystkich Polaków, bowiem w naszym kraju ciężko o takie połączenia smakowe.

Podstawę farszu najczęściej stanowi drób, choć można znaleźć wersje z mięsem wieprzowym, rybami lub nawet mięsem z gołębia. Zdarzają się również nowatorskie bastile wegetariańskie, wypełnione jedynie warzywnym farszem. Serwowana jest jako przystawka bądź danie główne.

/ 6Typowe marokańskie przystawki. Zimne i ciepłe sałatki na kolorowych talerzykach

Kolorowe sałatki i pasty warzywne
Kolorowe sałatki i pasty warzywne © WP Turystyka

W prawie każdej marokańskiej restauracji, jako przystawki serwowane są zestawy zimnych i ciepłych sałatek oraz past warzywnych. Najczęściej podawane na pięknych, małych kolorowo zdobionych talerzykach. Najczęściej znajdują się na nich buraki, cukinie, marchewki, bakłażany, czasem bób i oczywiście dynia.

Pasta z dyni wyróżnia się na tle innych warzywnych starterów wyjątkowym, słodko dymnym smakiem. Słodyczy nadaje miód, zaś dymny posmak zostaje uzyskany dzięki zapiekaniu dyniowej masy w piecu lub na ogniu.

/ 6Świeże pieczywo. Dodatek do wielu dań

Świeżo wypieczone marokańskie pieczywo
Świeżo wypieczone marokańskie pieczywo © WP Turystyka

Dodatek zarówno do przystawek, jak i do dań głównych zawsze stanowi pieczywo. Nie jest to zwykły chleb, a tradycyjny marokański, pszenno-jęczmienny khobz. To białe pieczywo jest rodzajem najczęściej spożywanego, codziennego chleba w Maroku i ma wiele odmian regionalnych. Jego przygotowywanie jest proste, choć bardzo czasochłonne, bowiem dużo czasu zajmuje wyrabianie ciasta. Składniki potrzebne do przygotowania go to mąka pszenna i jęczmienna, woda, drożdże, sól, cukier i ziarna np. sezam.

Przy okazji odwiedzania Oudaya Kasbah niektórzy turyści mają okazję spróbować świeżo wypieczonego marokańskiego khobzu, bowiem znajduje tam się miejsce, w którym mężczyźni wypiekają go. Jest on bardzo sycący i smaczny. Marokańczycy używają go oczywiście jako podstawy do zrobienia kanapek, ale równie często za pomocą kawałków tego chleba wymazują sos z dodatkami z tadżinów.

/ 6A do picia? Herbata ziołowa obowiązkowo!

Kelner, nalewający ziołową herbatę
Kelner, nalewający ziołową herbatę © WP Turystyka

Zarówno do śniadania, obiadu, jak i kolacji obowiązkowo trzeba wypić szklankę marokańskie herbaty. Taki napar, wykonany z zielonej herbaty z obfitym dodatkiem mięty i cukru, spotkamy w wielu regionach północnej części Afryki. Tradycyjnie używa się marokańskiej mięty nana, aczkolwiek pojawiają się kombinacje z jej różnymi odmianami.

Tak zaparzona herbata zazwyczaj nalewana jest z charakterystycznych srebrnych imbryków, do równie znamiennych dla tego kraju szklanek, które łatwo można nabyć na soukach. Trudno będzie znaleźć tutaj lokalny riad z herbatą podawaną w kubkach, czy szklankach z uchwytami.

W niektórych przewodnikach przeczytamy nawet, że herbata "płynie w żyłach Marokańczyków". Warto pamiętać, że niegrzecznie jest odmawiać wypicia jej, jeśli zostanie nam zaproponowana.

Wybrane dla Ciebie
Cypr walczy z nietypowym problemem. Niebawem na wyspie może być więcej kotów niż ludzi
Cypr walczy z nietypowym problemem. Niebawem na wyspie może być więcej kotów niż ludzi
Wyjątkowa atrakcja na Wyspach Kanaryjskich. Można tam wielkiego gwiazdora
Wyjątkowa atrakcja na Wyspach Kanaryjskich. Można tam wielkiego gwiazdora
Europejska wyspa pod wodą. "Ostatnie dni to istne szaleństwo"
Europejska wyspa pod wodą. "Ostatnie dni to istne szaleństwo"
Znamy ceny skipassów na sezon 2025/2026 na Podhalu. Świetne wieści dla narciarzy
Znamy ceny skipassów na sezon 2025/2026 na Podhalu. Świetne wieści dla narciarzy
Słynna plaża na hiszpańskiej wyspie zamknięta. Powód może się wydawać przerażający
Słynna plaża na hiszpańskiej wyspie zamknięta. Powód może się wydawać przerażający
Ten dzień był absolutnym hitem. Najwyższa liczba pasażerów w historii PKP Intercity
Ten dzień był absolutnym hitem. Najwyższa liczba pasażerów w historii PKP Intercity
Uciekł z hotelu dla psów. "Na własną łapę wracał do domu"
Uciekł z hotelu dla psów. "Na własną łapę wracał do domu"
Nowa linia kolejowa w polskich górach. Mosty, wiadukty i piękne widoki
Nowa linia kolejowa w polskich górach. Mosty, wiadukty i piękne widoki
Hotel w dawnej nazistowskiej fortecy. Noc za prawie 500 zł
Hotel w dawnej nazistowskiej fortecy. Noc za prawie 500 zł
Zbudują najwyższy wieżowiec świata. Wcale nie w Dubaju
Zbudują najwyższy wieżowiec świata. Wcale nie w Dubaju
Gdańska atrakcja zmienia lokalizację. W mieście zawita inna, na większym wypasie
Gdańska atrakcja zmienia lokalizację. W mieście zawita inna, na większym wypasie
Jak pomóc jeżom przetrwać zimę? Warto pamiętać o kilku rzeczach
Jak pomóc jeżom przetrwać zimę? Warto pamiętać o kilku rzeczach