Kwitnące śliwy zapraszają w Beskidy. Najpiękniejsze sady Polski
Japończycy mają kwitnące wiśnie, ale ich owoce są niejadalne. A beskidzkie śliwy nie dość, że pięknie kwitną, to jeszcze są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Suska sechlońska, czyli suszona śliwka z Sechny, maleńkiej wsi w Beskidzie Wyspowym, ma nawet europejski certyfikat jakości chronionej nazwy, pochodzenia i oznaczenia geograficznego.
Na nasłonecznionych stokach Beskidu Wyspowego od setek lat rozwija się sadownictwo. Być może tradycje te zaszczepili mnisi i mniszki z klasztorów cystersów w Szczyrzycu i klarysek ze Starego Sącza? Należały do nich kiedyś liczne wsie w dorzeczu Raby i Dunajca.
Góry poza żyznymi i płaskimi obszarami w dolinach nie są łatwym terenem dla rozwoju rolnictwa. Stąd być może klasztory postawiły na sadownictwo. O sadach w regionie donoszą źródła historyczne z XVIII w. Śliwka węgierka, jak wskazuje nazwa, przywędrowała do Polski z Węgier i szybko zapuściła korzenie na Sądecczyźnie, sąsiadującej od wieków z węgierską granicą.
Spacer wśród kwitnących sadów
Rozkwitające wczesną wiosną śliwkowe sady w Sechnie zamieniają górskie stoki w białoróżowy kobierzec. Śliwy kwitną zanim jeszcze drzewa pokryją się liśćmi. Kiedy przekwitają i wieje wiatr, z drzew sypią się miliony płatków, czasami może wydawać się, że powróciła zima. Wczesną wiosną warto przejechać się jedną z wąskich bocznych dróg, aby poczuć magię kwitnących drzew.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kraina wiecznej wiosny zachwyci każdego. Dolecimy tanimi liniami
Jednak najlepiej odbyć spacer pośród sadów na stokach. Wszędzie zaprowadzą kręte asfaltowe i gruntowe drogi. Najlepiej zaparkować w sąsiedztwie kościoła, przejść przez główną ulicę na drugą stronę i skręcić w boczny trakt pod górę. Poprowadzi nas przez sady z pięknymi widokami aż na grzbiet jednego ze wzniesień, skąd widać też piękną panoramę doliny Łososiny na tle masywu Jaworza i Sałasza, wyniosłych szczytów Beskidu Wyspowego.
Pierogi i inne frykasy – suska poleca się na obiad i deser
W Sechnie nie ma nowych odmian śliw. Są tylko tradycyjne śliwki węgierki, o które sadownicy dbają bardziej niż o swoje samochody.
Suszona i wędzona węgierka z Sechny, czyli suska sechlońska dojrzewa na słonecznych stokach w gminach Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina. Swój unikalny smak i aromat zawdzięcza powolnemu procesowi suszenia i wędzenia w dymie z drewna śliwkowego i drzew liściastych.
Najlepsze są suski z kostką, jak gwarowo określana jest pestka, bo zachowują mięsisty miąższ i chrupką skórkę. Są doskonałe w formie przekąski na surowo, ale częściej mają zastosowanie jako dodatek do potraw.
Jednym ze sztandarowych dań regionu są pierogi z farszem z suski sechlońskiej i orzechów włoskich. Doskonały jest także przyrządzany z niej sos do mięsa. Schab nadziewany suską sechlońską zyskuje niezwykłe aromaty i smaki z nutką słodyczy zaprawianej dymem z owocowych drzew. Podobnie bigos z dodatkiem suski.
Pakowane w małe torebki suski kupimy niemal w każdym lokalnym sklepie. W czasie spaceru można spytać o nie także w mijanych gospodarstwach sadowniczych. Wyśmienite pierożki z suską wytwarza zakład pierogarski we wsi Trzciana.