Liban. Waluta. Wiza. Język. Informacje praktyczne
Liban, kraj miodu i kadzidła, pełen jest pogodnych emocji udzielających się także przybyszom. Czy potrzebna jest wiza, żeby tu wjechać? Jaki język tu obowiązuje? Jaka waluta? Publikujemy informacje praktyczne.
_ Stolica: Bejrut Powierzchnia: 10 452 km2 Waluta: funt libański (LBP), 1 EUR = 1797,85 LBP Liczba mieszkańców: 3,8 mln _
Niewielkie śródziemnomorskie państwo leżące na granicy Wschodu i Zachodu przechowało ślady długiej i burzliwej historii. Sięga ona 4000 lat wstecz i dużą rolę odegrały w niej wszystkie wielkie cywilizacje regionu. Liban, kraj miodu i kadzidła, pełen jest pogodnych emocji udzielających się także przybyszom. Stojąc z oczyma zwróconymi ku morzu nieopodal góry Liban i żyznej równiny Bekaa, przechodzień nie oprze się milczącemu magnetyzmowi Libanu.
Jak spędzić czas: sporty wodne, nurkowanie, trekking, narty, poznawanie archeologii, historii, odkrywanie kuchni libańskiej...
Kiedy pojechać: od marca do czerwca i od września do listopada.
Święta i wydarzenia: Święto Narodowe (22 listopada), Festiwale w Baalbek, Beïteddine, Tyrze i Byblos (lipiec).
Co warto kupić: srebrna biżuteria, dywany, ceramika, gobeliny, kadzidła.
Religia: muzułmanie (60%), chrześcijanie (40%).
Wymagane dokumenty: paszport ważny 6 miesięcy po planowanej dacie wyjazdu, wiza.
Zdrowie: Woda niezdatna do picia.
Bezpieczeństwo: Z uwagi na aktualny konflikt zbrojny izraelsko-libański zdecydowanie odradza się wyprawy do tego kraju. Jeśli jednak zdecydujemy się na podróż, nie wybierajmy się w okolice granicy z Izraelem ani w miejsca, w których znajdują się obozy uchodźców palestyńskich. W innych rejonach należy unikać zgromadzeń i miejsc nieuczęszczanych przez turystów. W strefach turystycznych trzeba zachować najwyższą ostrożność.
Zagrożenia naturalne: brak uwag
Ulubione sporty: koszykówka, piłka nożna
Lokalne specjały: mezze (wybór przepysznych „małych dań”, np. tabuli, purée z bakłażanów lub ciecierzycy itd.), kebbe (baranina lub cielęcina ze zgniecionym zbożem, podawana pod sosem na surowo, smażona lub pieczona), falafele (smażone kuleczki z mielonego bobu i ciecierzycy).
Popularne napoje: arak (anyżówka), wino, herbata i kawa.