Trwa ładowanie...

Podróż ze smakiem. Polska od kuchni

Coraz częściej motywacją dla turystów, którzy planują urlop staje się kuchnia danego kraju lub regionu. Mowa tu o tzw. turystyce kulinarnej. W poszukiwaniu regionalnych smaków warto wybrać się w miejsca bogate w różnorodne i oryginalne dania przyrządzone z tradycyjnych, wysokiej jakości produktów.

Podróż ze smakiem. Polska od kuchniŹródło: 123RF.COM
d26tymv
d26tymv

Gdzie zjemy najlepsze pyry z gzikiem? Które miasto słynie z cebularzy? Jakie dania są typowe dla Suwalszczyzny? Zapraszamy w podróż ze smakiem, poznaj z nami Polskę od kuchni!

Wielkopolska

Naszą kulinarną podróż zaczynamy w Wielkopolsce. Tam daniem obowiązkowym są pyry z gzikiem - jedna z najbardziej znanych poznańskich potraw. To proste danie składa się z ziemniaków i gziku, czyli w odpowiedni sposób doprawionego sera twarogowego. Powstałe w pierwszej połowie XIX wieku danie do dziś uważane jest za kulinarny rarytas.

Pyry z gzikiem 123RF.COM
Pyry z gzikiem Źródło: 123RF.COM

Jakie inne potrawy wyróżniają ten region Polski? Niewątpliwie głównym składnikiem dań jest ziemniak, który znajdziemy w plyndach (placki ziemniaczane), szagówkach (kopytka) czy szarych kluchach. Popularna jest także zupa ziemniaczana ślepe ryby oraz zupa postna polewka.

d26tymv

Wiesz, jaki przysmak związany jest z obchodami Dnia Świętego Marcina 11 listopada? Mowa o rogalu świętomarcińskim! Przepyszne, nadziewane białym makiem rogale to przysmak, który każdy turysta będąc w Poznaniu musi skosztować.

Fotolia
Źródło: Fotolia

Lubelszczyzna

Okrągły placek pszenny, cebula, mak. Sztandarowym produktem turystycznym w Lublinie bez wątpienia jest cebularz. Co ciekawe w Lublinie powstało Regionalne Muzeum Cebularza. Podczas interaktywnego pokazu w tym miejscu poznamy niezwykłą legendę oraz przepis na przepyszne cebularze!

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Obok cebularzy, jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów regionu są pierogi. Pierogi nazywane lubelskimi mają nadzienie z kaszy gryczanej i sera, co ciekawe podaje się je na słodko ze śmietaną.

d26tymv

Popularną potrawą są również gryczaki, nazywane pirogami gryczanymi. Upieczone gryczaki można kroić na kromki lub kostki oraz jeść również na zimno.

Będąc w Izbicy koniecznie skosztuj golasów. Z czego składają się te smakowite placki? Do ich przygotowania potrzeba: kaszy gryczanej, sera, jajek oraz oczywiście ziemniaków. Potrawy tego regionu są z pewnością smaczne, sycące i proste w przygotowaniu.

Suwalszczyzna

Kartacze z mięsnym farszem 123RF.COM
Kartacze z mięsnym farszem Źródło: 123RF.COM

Regionalne potrawy Suwalszczyzny bazują na czterech produktach, są to: ziemniaki, mąka, jajka oraz mięso. Mimo, iż dań tego regionu nie zaliczymy do dietetycznych, ich smak jest jednak jedyny w swoim rodzaju. Popularne w Polsce północno - wschodniej są kartacze. Pulchne kule z nadzieniem z mielonego mięsa wieprzowego to danie bardzo pożywne i sycące.

d26tymv

Kolejnym łatwym do przygotowania daniem na Suwalszczyźnie jest babka ziemniaczana, nazywana również kartoflakiem.

Czas na deser! Na Suwalszczyźnie na słodko zjemy sękacz oraz mrowisko. Mrowisko to nic innego jak góra faworków, polanych miodem, posypanych rodzynkami, makiem i wiórkami kokosowymi. Sękacz to z kolei specyficzny rodzaj ciasta, które nawet pół roku po przyrządzeniu nadaje się do zjedzenia. W czym tkwi jego niesamowity smak? Przekonajcie się sami odwiedzając Suwalszczyznę.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Podhale

Jakie są typowe smaki Podhala? Górale poszczycić się mogą bardzo różnorodną, ciekawą i przede wszystkim smaczną ofertą kulinarną. Zacznijmy od moskoli. Moskole to placki pieczone na blasze - typowa potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej.

Instagram.com
Źródło: Instagram.com

Oczywiście nieodłącznym elementem Zakopanego są również oscypki. Podawane na zimno lub na ciepło, uznawane są nie tylko za przystawkę, ale również jako składnik wielu regionalnych dań. Na turystów czekają także, nieco łagodniejsze od oscypków, przepyszne bundze.

d26tymv

Z zup warto spróbować czosnianki oraz niezastąpioną kwaśnicę. Kwaśnica z kiszonej kapusty i mięsa spożywa się zwykle z ziemniakami lub chlebem. Jej smak zapamiętacie na długo!

PAP/EPA
Źródło: PAP/EPA

Wymieniając typowe potrawy kuchni podhalańskiej nie zapominajmy o mącznej bryjce oraz hałuskach. Czym są hałuski? To ziemniaczane kluseczki przygotowane z tartych ziemniaków, maki oraz soli. Zdecydowanie polecamy!

Festiwale smaków

nocowanie.pl
Źródło: nocowanie.pl

W Polsce coraz częściej powstają Festiwale Kulinarne. Ciekawymi wydarzeniami są: Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu, Festiwal Europa na Widelcu we Wrocławiu, Cake Festival Poland w Katowicach czy Festiwal Smaku w Grucznie. Zapraszamy również na Europejski Festiwal Smaku, który odbywa się w dniach 4 - 10 września 2017 r. w Lublinie oraz wrześniowy Festiwal Najedzeni Fest w Krakowie.

Zobacz też: Czy Polacy zaczną masowo wynosić jedzenie z restauracji?

d26tymv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d26tymv