Trwa ładowanie...

Przypłacił życiem kąpiel w Bałtyku. Zakaził się niebezpieczną bakterią

74-letni mężczyzna zakaził się niebezpieczną bakterią - poinformował urząd zdrowia i spraw społecznych (LAGuS) kraju związkowego Meklemburgia-Pomorze Przednie w Rostocku, w północno-wschodnich Niemczech.

Wyjątkowo ciepły wrzesień sprzyja plażowaniu nad BałtykiemWyjątkowo ciepły wrzesień sprzyja plażowaniu nad BałtykiemŹródło: Getty Images, fot: SeanGallup
d2cml6l
d2cml6l

Jest to pierwszy zgon w tym sezonie kąpielowym w wyniku zakażenia mięsożerną bakterią Vibrio vulnificus - przekazał LAGuS.

- 74-letni wczasowicz zmarł w wyniku infekcji, której nabawił się po kąpieli w Morzu Bałtyckim - podała rzeczniczka urzędu Anja Neutzling.

Mężczyzna był przewlekle chory

Starszy mężczyzna miał rany na skórze; był przewlekle chory. Urząd nie chciał podać więcej szczegółów na temat miejsca kąpieli i wcześniejszych chorób mężczyzny - informuje portal dziennika "Bild", przypominając, że już na początku lipca urząd w Rostocku oficjalnie ostrzegał przed Vibrio vulnificus w Morzu Bałtyckim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urlop po sezonie. "Oszczędności potrafią być bardzo wysokie"

"Szczególnie zagrożone są osoby starsze z pewnymi czynnikami ryzyka, takimi jak choroby przewlekłe lub istniejący niedobór odporności. Jeśli kąpiący się należą do tych grup ryzyka i występują u nich urazy skóry, należy unikać kontaktu z wodą morską lub słonawą" - napisano wówczas.

d2cml6l

Wszystko przez wyjątkowo ciepły wrzesień

Neutzling powiedziała "Bildowi", że nawet teraz bakterie "są nadal obecne masowo w wodzie i stanowią potencjalne zagrożenie". Jednym z powodów są bardzo wysokie temperatury we wrześniu.

Jak dotąd w tym sezonie kąpielowym w Meklemburgii-Pomorzu Przednim odnotowano cztery infekcje. W ubiegłym roku zarejestrowano łącznie 10 zakażeń Vibrio vulnificus.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cml6l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cml6l