Sezon na oliwki, czyli Kreta zimą jest najwspanialsza
Letni raj zimową porą
Lato trwa tu najdłużej w całej Grecji – pluskanie w morzu zaczyna się już w maju i kończy dopiero w połowie października. Tutejsze plaże zawstydzają inne zakątki świata. A wyśmienite zabytki (z pałacem Knossos na czele) oraz miasta (Heraklion, Chania czy Rethymno) wprawiają w zachwyt nawet tych, którzy normalnie w zachwyt nie wpadają.
Wyspa, którą większość kojarzy z mitycznym Dedalem i labiryntem Minotaura, jest zdecydowanie jednym z najbardziej fascynujących i różnorodnych miejsc nad Morzem Śródziemnym. Nic dziwnego, że pokochali ją urlopowicze z całego świata. Kreta to grecki hit. Bez dyskusji.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że świetnym momentem na jej odwiedzenie jest zima. Zbiory oliwek, które rozpoczynają się listopadzie i trwają do marca, oraz startująca wówczas produkcja narodowej raki, to fantastyczna okazja do poznania największej greckiej wyspy od kuchni.