Trwa ładowanie...

Sypią się mandaty. Kontrolerzy sanepidu nie odpuszczają

Wielkopolski sanepid od początku wakacji prowadzi kontrole w obiektach produkujących i sprzedających żywność, by wakacyjny wypoczynek dla nikogo nie zakończył się nieprzyjemnościami. Jak się okazuje, nie wszyscy dbają o to, by prowadzić działalność zgodnie z zasadami dotyczącymi higieny.

Kontrole zostały przeprowadzone w 187 miejscach - zdjęcie ilustracyjneKontrole zostały przeprowadzone w 187 miejscach - zdjęcie ilustracyjneŹródło: Adobe Stock
drhhc72
drhhc72

Kontrole prowadzone są na terenie woj. wielkopolskiego od 22 czerwca, czyli od początku wakacji. Co ważne, kontrolerzy ruszają w teren w dni wolne od pracy, a więc w czasie, gdy najwięcej osób korzysta z jedzenia "w trasie", "na mieście" i "w plenerze".

Kontrole w restauracjach i barach

Od początku sezonu wakacyjnego do 30 czerwca w Wielkopolsce przeprowadzono 187 kontroli. Niestety, nie wszystkie zakończyły się pozytywnym wynikiem. Nałożono łącznie 22 mandaty karne na łączną kwotę 5,8 tys. zł. Jednocześnie wszczęto 41 postępowań administracyjnych. Wśród nich osiem to decyzje nakazujące usunięcie stwierdzonych uchybień, a 33 to postępowania w sprawie wydania decyzji związanych z opłatą należną w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami.

Co najczęściej było powodem negatywnej oceny pracowników sanepidu? To przede wszystkim brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń czy brak prowadzenia rejestrów wynikających z dobrej praktyki higienicznej/produkcyjnej, HACCP. Na dodatek, stwierdzano też przypadki przechowywania artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach oraz brak skutecznego zabezpieczenia obiektu przed dostępem owadów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Królowa Sycylii". Robi ogromne wrażenie

Mnóstwo uchybień

Kontrole wykazały również, że część firm nie dba o odzież ochronną u pracowników swoich zakładów ani o aktualne orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.

drhhc72

Kontrolujący zwrócili też uwagę na brak dopływu bieżącej ciepłej wody w pomieszczeniach roboczych, brak dokumentacji potwierdzającej pochodzenie składników/produktów spożywczych, prowadzenie działalności bez decyzji o zatwierdzeniu zakładu czy też prowadzenie działalności niezgodnie z zakresem wydanej decyzji o zatwierdzeniu zakładu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
drhhc72
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drhhc72

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj