Tapas - najpopularniejszy element hiszpańskiej kuchni?
Tapas to typowe hiszpańskie przekąski podawane do napojów i świetne, praktyczne rozwiązanie na gorące, słoneczne dni. Są częścią hiszpańskiej kultury, nieodłącznym elementem dnia codziennego. Aby uhonorować tapas, organizacja Turespana podjęła decyzję o ustanowieniu Międzynarodowego Dnia Tapas. Od 2016 r., każdy trzeci czwartek czerwca będzie świętem tego symbolu Hiszpanii.
Każdy kto po raz pierwszy wybiera się do tego kraju, chce odwiedzić jeden z prawdziwych tapas barów, by przy kieliszku wina, skosztować oferowanych tam przysmaków. Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino, szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił napój przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami. - Tapas to wspaniałe przekąski, różniące się w każdym regionie Hiszpanii - mówił w wywiadzie dla Wirtualnej Polski Conrado Moreno. Do najbardziej znanych należą: _ jamón serrano _ – mała kanapka z szynką, _ oreja _ – ucho wołowe smażone we fryturze, _ tortilla española _ – omlet z jajek i smażonych kartofli, _ patatas bravas _ – ziemniaki smażone w głębokim oleju, oliwki, _ mariscos _– owoce morza i _ fuet _– katalońska kiełbasa.
Jednak warto pamiętać, że hiszpańska kuchnia to nie tylko przekąski. Co więcej, jest ona uznawana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. W zależności od tego, do którego regionu trafimy należy oczekiwać różnych propozycji. Na północy kraju dominują ryby i owoce morza. Z rejonów górskich pochodzą szynki i kiełbasy, z których przyrządza się potrawy duszone z fasolą. Kuchnię Katalonii charakteryzują potrawy słodko pikantne. Tutaj oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran łączy się z owocami morza. Stąd pochodzi paella, a popularną kiełbasą jest fuet. W Andaluzji przyrządza się mięsa z rożna, smażone sardynki i kalmary oraz sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz pomidorów i papryki. Stąd pochodzi także hiszpański chłodnik – gazpacho oraz popularne w całym kraju tapas. W Andaluzji powstają także słodycze z tłuczonych migdałów. W środkowej Hiszpanii serwuje się dziczyznę, bażanty i kuropatwy. Popularne są tu dania jednogarnkowe, np.: potrawy z duszonej fasoli lub grochu, które podaje się z
chlebem.
W kurortach skosztować można najpopularniejszych propozycji z hiszpańskiej kuchni, ale dodatkowo np. Baleary słyną z dań słodko pikantnych z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Podstawą potraw obiadowych jest wieprzowina, ryby, owoce morza. Na Wyspach Kanaryjskich do dań z ryb dodaje się kolendrę i paprykę. Wiele potraw serwuje się z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Jako deser podaje się bienmesabe, czyli słodki krem z migdałów i żółtek z dodatkiem kanaryjskiego wina.
Co ciekawe, Hiszpanie kochają również kawę, która wydaje się być domeną Włochów. Istnieje niezliczona ilość sposobów jej przygotowania i picia. Cafè Solo (czarna) czy Cafè con leche (z mlekiem) to tylko wersje podstawowe. Ponadto można wypić cortado – kawę z niedużą ilością mleka. Na przebudzenie Hiszpanie piją niekiedy czarną kawę z koniakiem (carajillo). Można również zafundować sobie café bombòn, czyli bardzo słodki napój ze skondensowanym mlekiem!
udm
Źródło zdjęcia głównego: Matyas Rehak / Shutterstock.com