Tapas - najpopularniejszy element hiszpańskiej kuchni?

Tapas to typowe hiszpańskie przekąski podawane do napojów i świetne, praktyczne rozwiązanie na gorące, słoneczne dni. Są częścią hiszpańskiej kultury, nieodłącznym elementem dnia codziennego. Aby uhonorować tapas, organizacja Turespana podjęła decyzję o ustanowieniu Międzynarodowego Dnia Tapas. Od 2016 r., każdy trzeci czwartek czerwca będzie świętem tego symbolu Hiszpanii.

Obraz
Źródło zdjęć: © Matyas Rehak/Shutterstock

Każdy kto po raz pierwszy wybiera się do tego kraju, chce odwiedzić jeden z prawdziwych tapas barów, by przy kieliszku wina, skosztować oferowanych tam przysmaków. Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino, szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił napój przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami. - Tapas to wspaniałe przekąski, różniące się w każdym regionie Hiszpanii - mówił w wywiadzie dla Wirtualnej Polski Conrado Moreno. Do najbardziej znanych należą: _ jamón serrano _ – mała kanapka z szynką, _ oreja _ – ucho wołowe smażone we fryturze, _ tortilla española _ – omlet z jajek i smażonych kartofli, _ patatas bravas _ – ziemniaki smażone w głębokim oleju, oliwki, _ mariscos _– owoce morza i _ fuet _– katalońska kiełbasa.

Jednak warto pamiętać, że hiszpańska kuchnia to nie tylko przekąski. Co więcej, jest ona uznawana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. W zależności od tego, do którego regionu trafimy należy oczekiwać różnych propozycji. Na północy kraju dominują ryby i owoce morza. Z rejonów górskich pochodzą szynki i kiełbasy, z których przyrządza się potrawy duszone z fasolą. Kuchnię Katalonii charakteryzują potrawy słodko pikantne. Tutaj oliwki, ryż, pomarańcze, migdały oraz szafran łączy się z owocami morza. Stąd pochodzi paella, a popularną kiełbasą jest fuet. W Andaluzji przyrządza się mięsa z rożna, smażone sardynki i kalmary oraz sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz pomidorów i papryki. Stąd pochodzi także hiszpański chłodnik – gazpacho oraz popularne w całym kraju tapas. W Andaluzji powstają także słodycze z tłuczonych migdałów. W środkowej Hiszpanii serwuje się dziczyznę, bażanty i kuropatwy. Popularne są tu dania jednogarnkowe, np.: potrawy z duszonej fasoli lub grochu, które podaje się z
chlebem.

W kurortach skosztować można najpopularniejszych propozycji z hiszpańskiej kuchni, ale dodatkowo np. Baleary słyną z dań słodko pikantnych z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Podstawą potraw obiadowych jest wieprzowina, ryby, owoce morza. Na Wyspach Kanaryjskich do dań z ryb dodaje się kolendrę i paprykę. Wiele potraw serwuje się z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Jako deser podaje się bienmesabe, czyli słodki krem z migdałów i żółtek z dodatkiem kanaryjskiego wina.

Co ciekawe, Hiszpanie kochają również kawę, która wydaje się być domeną Włochów. Istnieje niezliczona ilość sposobów jej przygotowania i picia. Cafè Solo (czarna) czy Cafè con leche (z mlekiem) to tylko wersje podstawowe. Ponadto można wypić cortado – kawę z niedużą ilością mleka. Na przebudzenie Hiszpanie piją niekiedy czarną kawę z koniakiem (carajillo). Można również zafundować sobie café bombòn, czyli bardzo słodki napój ze skondensowanym mlekiem!

udm

Źródło zdjęcia głównego: Matyas Rehak / Shutterstock.com

Źródło artykułu: WP Turystyka
Wybrane dla Ciebie
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Europejska stolica z prestiżowym wyróżnieniem. Miasto zachwyca klimatem
Europejska stolica z prestiżowym wyróżnieniem. Miasto zachwyca klimatem