Tureckie słodycze - rachatłuki i chałwa
Każdy, kto choć raz był w Grecji, na Bałkanach czy w Turcjispotkał się z tamtejszymi słodyczami. Charakteryzują je duża ilość miodu, bardzo słodkich syropów i bakali. Jada się je nie tylko jako deser, a przez cały dzień jako "normalny" posiłek. Najpopularniejsze tureckie słodycze to rachatłukum, baklava i chałwa.
_ Rachatłukum (tłum. ukojenie gardła) to tradycyjny smakołyk z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Występuje w postaci galaretek obtoczonych w cukrze pudrze, zwykle o smaku owocowym. Dość często rachatłukum nadaje się smak i aromat wodą różaną, wanilią lub miętą, a czasami dodaje się do nich bakalie.
Chałwa _ natomiast jest produkowana z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Istnieje wiele jej odmian. Turecką charakteryzuje wykorzystanie nasion sezamu do jej wytworzenia. Smakołyk ten pochodzi z Iranu, ale jest popularny w wielu rejonach świata, m.in. w zachodniej Azji, na Bałkanach i w krajach śródziemnomorskich.