Trwa ładowanie...

Wodny balans. Co jeść i pić, aby nie stracić formy?

W upalne dni powinniśmy nie tylko więcej pić, ale i jadać nawadniające posiłki. Poznaj patenty na letnie przekąski z maślanką w roli głównej, które możemy zabrać  ze sobą wszędzie – do pracy, na piknik albo po prostu cieszyć się ich smakiem w domu.

Partnerem treści jest Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie
Maślanka Mrągowska od Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol Maślanka Mrągowska od Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol Źródło: materiały partnera
d4i9f7n
d4i9f7n

Dla zachowania dobrej kondycji, zarówno psychicznej, jak i fizycznej, ważny jest m.in. zdrowy styl życia oraz regularne dostarczanie energii na cały dzień. Woda, którą codziennie pijemy, powinna być nie tylko w butelce, ale i w każdym posiłku. Jeśli zależy nam na utrzymaniu dobrej formy, nasze menu musi być wielozadaniowe. Powinno dostarczać składników odżywczych, a do tego nieustannie nawadniać i uzupełniać "uciekające" elektrolity. Oto, na jakie posiłki warto stawiać – szczególnie latem.

Pobudka! Orzeźwiające śniadanie

Ile razy zdarzyło się, że zamiast wrzucić coś porządnego na ząb, wypijaliśmy tylko kawę w biegu? Dopiero później jadło się coś bardziej wartościowego. Tymczasem nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – mówi się o tym dosłownie wszędzie. Podczas snu organizm spala sporą część glikogenu wątrobowego, który jest źródłem glukozy (energii). Dlatego jeśli rano nie zadbamy o śniadanie, zabraknie nam "paliwa" dla naszych komórek, przez co będziemy osłabieni. Pozbawiony śniadania mózg powoduje, że stajemy się rozdrażnieni i mamy kłopoty z koncentracją. Trzeba więc dostarczyć mu cennych witamin i składników odżywczych, np. białka. Dobrą alternatywą dla tradycyjnych kanapek z szynką i serem są owsianki. Mają mało kalorii i dużo błonnika, dzięki czemu wspomagają pracę jelit. W połączeniu z owocami (borówki, maliny, banany), a także migdałami oraz maślanką (np. truskawkową) stanowić będą pełnowartościowe śniadanie. Dla urozmaicenia smaku warto dodać łyżeczkę syropu z agawy lub mielonego lnu. A gdy skończy się sezon na świeże owoce leśne, sięgnijmy po wariant suszony. Nie ma to jak słodki początek dnia!

Maślanka Mrągowska od Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol Źródło: materiały partnera

Na upały najlepsza… chłodna zupa

Dietetycy podkreślają, że trzeba pić przynajmniej 2 litry płynów dziennie – i to jest fakt. Wśród nich może jednak być nie tylko woda, ale także zdrowe soki owocowe, herbaty ziołowe czy zupy. Co do tych ostatnich, już kilka składników wystarczy, by stworzyć danie idealne na każdą porę dnia. Warzywa podczas gotowania zachowują większość witamin, a niektóre wręcz zyskują (np. w pomidorach przybywa odmładzającego likopenu, a w marchewce beta-karotenu). Tradycyjna pomidorówka brzmi kusząco, ale idealnym wyborem na lato będzie chłodnik litewski. Do jego przyrządzenia potrzebujemy m.in. pęczek botwinki i rzodkiewek, zielonego ogródka, kilka ogórków małosolnych i oczywiście litr maślanki naturalnej, np. Mrągowskiej. Przyrządzona zupa ma piękny różowy kolor – możemy udekorować ją odrobiną koperku. Nieco inną wersją jest chłodnik na bazie samego ogórka połączonego z maślanką, koprem i grubym pękiem szczypiorku – dodajemy do niego jajko na twardo. Oczywiście to nie jedyne propozycje, bo chłodnik można przygotować niemal ze wszystkich warzyw i owoców. To idealny posiłek na upały, łatwy w przygotowaniu i dodający energii na cały dzień.

Maślanka Mrągowska od Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol Źródło: materiały partnera

Magia owoców w płynie, czyli koktajle

Miksowane posiłki powstają ekspresowo i są wygodne do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Nie potrzeba sztućców, co jest bardzo praktyczne i wygodne. W upalne dni warto schłodzić taki deser w lodówce i położyć na wierzch kolorowe dodatki. Obowiązkową pozycją są też orzechy i pestki będące koncentratem witalności i siły. Do blendera możemy wrzucić nie tylko świeże owoce, ale także zioła i oczywiście nabiał. Aby przyrządzić letni koktajl, wystarczy zmiksować garść pokrojonej w kostkę papai oraz borówek, a następnie połączyć z maślanką o smaku owoców leśnych. Pysznym deserem będzie "szarlotka w płynie", czyli Maślanka Mrągowska od Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol o takim właśnie wariancie smakowym. Jeśli spodziewamy się gości, przygotujmy coś specjalnego, np. maślankowe mohito na bazie listków mięty, odrobiny cukru i cytrynowej maślanki Mrągowskiej (koniecznie z lodem!). Inną, równie egzotyczną propozycją jest koktajl mango lassi przyrządzony z pokrojonego w kostkę mango, łyżki syropu klonowego, łyżeczki miodu oraz maślanki Mrągowskiej z mango i kardamonem. Taki płynny posiłek jest bardzo lekki i łatwy do strawienia, a przy tym pomaga utrzymać doskonałą formę. To się nazywa dieta prosto z blendera.

Źródło: materiały partnera

Szybki i zdrowy lunch pod chmurką

Nawadnianie organizmu jest szczególnie ważne wtedy, gdy dużo spacerujemy, aktywnie spędzamy czas na kempingu czy jednodniowej wycieczce. Każda wolna chwila to okazja, by uwolnić się od zgiełku miasta i urządzić piknik choćby nad rzeką. Wiklinowy kosz pełen smakołyków i duży koc do rozłożenia na trawie pomogą nam stworzyć prawdziwie wakacyjny klimat. Pamiętajmy, by zabrać potrawy przede wszystkim łatwe do przetransportowania. Mogą to być tosty, placuszki, owoce czy gotowe produkty – które, co istotne, można jeść na zimno. Wygodnym rozwiązaniem znów okazuje się maślanka (np. w opakowaniu 500 ml). Maślanka Mrągowska dostępna jest w różnych wariantach smakowych – naturalna, truskawkowa, stracciatella, wieloowocowa z owocami leśnymi, brzoskwiniowa, pieczone jabłko, mango-kardamon i cytrynowa. Na etykiecie znajdziemy wyłącznie naturalne składniki m.in.: maślankę, mleko i żywe kultury bakterii, a w wersjach owocowych także pieczone jabłka czy leśne owoce. To pyszny i lekkostrawny produkt, który w każdej chwili może zastąpić gotowy posiłek. Nasyci, a jednocześnie nawodni i do tego zdrowo!

Partnerem treści jest Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie
d4i9f7n
d4i9f7n