Kenia - zasmakuj prawdziwej Afryki
Kenia to idealny kraj na smakowanie Afryki. Dzika przyroda, wysokie temperatury, safari i piękne plaże i wspaniali, otwarci ludzie. Czego chcieć więcej?
Wycieczki z Polski do Kenii, w 4-gwiazdkowym hotelu, z dwoma posiłkami kosztują od ok. 2880 zł. Warto tu przyjechać, bo wybrzeże Oceanu Indyjskiego ma sporo do zaoferowania. Wypoczynek na przepięknych plażach Mombasy to pozycja obowiązkowa podczas pobytu w Kenii.
Safari
Jeśli Afryka, to oczywiście safari. Tutejsze parki narodowe, busze i gaje akacjowe zamieszkuje tysiące dzikich zwierząt: słonie (w tym czerwone z Tsavo), lwy, bawoły, antylopy gnu i żyrafy, a nawet lamparty i nosorożce.
Źródła Mzima
Zwiedzając Kenię, nie można ominąć Źródeł Mzima. To dwa, malownicze oczka wodne połączone ze sobą kaskadami, z rezydującymi tu na stałe hipopotamami i krokodylami.
Zobacz dach Afryki
Jednym z ciekawszych parków narodowych w Kenii jest Amboseli w południowej Kenii przy granicy z Tanzanią. Zajmuje prawie 400 tys. km kw. i ma niepowtarzalny widok na majestatyczny dach Afryki - Kilimandżaro. Sam szczyt można zobaczyć wcześnie rano i przed zachodem słońca. Przez pozostałą część dnia jest on zwykle przysłonięty chmurami.
Kuchnia Kenii
W Kenii warto skosztować lokalnej kuchni. Do najbardziej znanych potraw należą podawane z gulaszem ugali (płatki kukurydziane lub kluseczki z mąki kukurydzianej). Popularna jest także kozia pieczeń nyama choma, przygotowywana na otwartym ogniu. Kenia to królestwo pysznych owoców. Można je jeść świeże, ale także w daniach. Jako przystawkę warto wybrać matoke – tłuczone zielone banany.