Amerykanin spróbował polskich dań. "Trzeba być szalonym, żeby to jeść"

Ryan Socash to pochodzący z Stanów Zjednoczonych dziennikarz, który jest autorem kanału "Kult America" na platformie YouTube. W jednym z najnowszym odcinków postanowił zrecenzować tradycyjne polskie dania. Spróbował m.in. flaków i kaszanki.

Ryan Socash spróbował polskich dań Ryan Socash spróbował polskich dań
Źródło zdjęć: © YouTube | Kult America
oprac.  HSZ
2339

Oto #TOP2022. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Kanał "Kult America" ma na celu pokazać kulturę Europy z perspektywy Amerykanina i odzwierciedla socjalne, kulturalne i społeczne aspekty różnych krajów Europy Wschodniej. Gośćmi Ryana Socasha byli m.in. Andrzej Duda, Robert Lewandowski i Lech Wałęsa.

Tym razem Amerykanin postanowił pojechać do Zakopanego spróbować - jego zdaniem najdziwniejszych - polskich przysmaków i podzielić się wrażeniami ze swoimi widzami.

Amerykanin próbuje flaków. "Prawie zwymiotowałem"

Pierwszą potrawą, której spróbował, były flaki. - Niektóre pozycje pojawiające się w menu mogą być na pierwszy rzut oka przerażające - zaczyna Ryan i dodaje, że właśnie taką reakcję wywołały u niego flaki. - Pomyślałem, że trzeba być szalonym, żeby to jeść - mówi. Jak tłumaczy, wygląd potrawy może być mylący, a jej tekstura zaskakująca. - Za pierwszym razem prawie zwymiotowałem - kwituje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko Jerozolima i Tel Awiw. Ten region Izraela też warto odwiedzić

Jednak jak się okazuje, flaki skradły serce dziennikarza i okazały się bardzo smaczne. - Są pikantne i pysze - podsumował.

Oscypki, grzyby, śledzie, kaszanka...

Później przyszedł czas na mniej kontrowersyjne przekąski, czyli oscypki. Ryanowi bardziej smakował świeży niż grillowany i - jak podkreślił - jego smak nie przypomina mu niczego, co próbował wcześniej. Dziennikarz spróbował jeszcze marynowanych śledzi - których, jak stwierdził, jego mama by nie zjadła - oraz rydzów. - Fenomenalny - skomentował smak grzybów.

Na koniec możemy zobaczyć, jakie wrażenia wywołała kaszanka. - Wydaje się obrzydliwa, ale jak ją zgrillujesz, to dzieje się magia - mówi Ryan i dodaje, że to danie jest o wiele smaczniejsze niż np. tradycyjna czernina.

Pod wideo pojawiło się sporo komentarzy. Internauci sugerowali, aby Ryan spróbował jeszcze innych polskich dań i przekąsek, m.in. bigosu, pyr z gzikiem, kabanosów, ozorków czy wątróbki.

Wybrane dla Ciebie

Plaga w austriackim mieście. Spór o szczury i gołębie trwa
Plaga w austriackim mieście. Spór o szczury i gołębie trwa
Czy hotelowe szampony są bezpieczne? Ekspertka radzi, na co zwrócić uwagę
Czy hotelowe szampony są bezpieczne? Ekspertka radzi, na co zwrócić uwagę
Korki i pełne parkingi. Polacy szturmują jedno miejsce w Tatrach
Korki i pełne parkingi. Polacy szturmują jedno miejsce w Tatrach
Zjedli śniadanie w Disneylandzie. Gdy otrzymali rachunek zaniemówili
Zjedli śniadanie w Disneylandzie. Gdy otrzymali rachunek zaniemówili
Turystom puszczają hamulce. Chaos i bójki w popularnym kurorcie
Turystom puszczają hamulce. Chaos i bójki w popularnym kurorcie
Panika wśród turystów. Przez przepowiednię boją się wyjeżdżać
Panika wśród turystów. Przez przepowiednię boją się wyjeżdżać
Zaskakujące miasto w Europie. Bilety za mniej niż obiad w Warszawie
Zaskakujące miasto w Europie. Bilety za mniej niż obiad w Warszawie
Huragan uderzył w Meksyk. "Mam 64 lata i nigdy czegoś takiego nie widziałem"
Huragan uderzył w Meksyk. "Mam 64 lata i nigdy czegoś takiego nie widziałem"
Czyha na urlopowiczów. "Nie krzycz. To nie pomoże. Ona nie zna litości"
Czyha na urlopowiczów. "Nie krzycz. To nie pomoże. Ona nie zna litości"
Pitbull w Krakowie. "Im mniej dostępnych noclegów, tym szybciej rosną ceny"
Pitbull w Krakowie. "Im mniej dostępnych noclegów, tym szybciej rosną ceny"
Hit minionego lata. Atrakcja ponownie otwarta
Hit minionego lata. Atrakcja ponownie otwarta
"Katuje" Justina od 18 lat. "To był moment totalnej euforii"
"Katuje" Justina od 18 lat. "To był moment totalnej euforii"