Amerykanin spróbował polskich dań. "Trzeba być szalonym, żeby to jeść"

Ryan Socash to pochodzący z Stanów Zjednoczonych dziennikarz, który jest autorem kanału "Kult America" na platformie YouTube. W jednym z najnowszym odcinków postanowił zrecenzować tradycyjne polskie dania. Spróbował m.in. flaków i kaszanki.

Ryan Socash spróbował polskich dań
Ryan Socash spróbował polskich dań
Źródło zdjęć: © YouTube | Kult America
oprac. HSZ

19.05.2022 | aktual.: 17.01.2023 10:48

Oto #TOP2022. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Kanał "Kult America" ma na celu pokazać kulturę Europy z perspektywy Amerykanina i odzwierciedla socjalne, kulturalne i społeczne aspekty różnych krajów Europy Wschodniej. Gośćmi Ryana Socasha byli m.in. Andrzej Duda, Robert Lewandowski i Lech Wałęsa.

Tym razem Amerykanin postanowił pojechać do Zakopanego spróbować - jego zdaniem najdziwniejszych - polskich przysmaków i podzielić się wrażeniami ze swoimi widzami.

Amerykanin próbuje flaków. "Prawie zwymiotowałem"

Pierwszą potrawą, której spróbował, były flaki. - Niektóre pozycje pojawiające się w menu mogą być na pierwszy rzut oka przerażające - zaczyna Ryan i dodaje, że właśnie taką reakcję wywołały u niego flaki. - Pomyślałem, że trzeba być szalonym, żeby to jeść - mówi. Jak tłumaczy, wygląd potrawy może być mylący, a jej tekstura zaskakująca. - Za pierwszym razem prawie zwymiotowałem - kwituje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednak jak się okazuje, flaki skradły serce dziennikarza i okazały się bardzo smaczne. - Są pikantne i pysze - podsumował.

Oscypki, grzyby, śledzie, kaszanka...

Później przyszedł czas na mniej kontrowersyjne przekąski, czyli oscypki. Ryanowi bardziej smakował świeży niż grillowany i - jak podkreślił - jego smak nie przypomina mu niczego, co próbował wcześniej. Dziennikarz spróbował jeszcze marynowanych śledzi - których, jak stwierdził, jego mama by nie zjadła - oraz rydzów. - Fenomenalny - skomentował smak grzybów.

Na koniec możemy zobaczyć, jakie wrażenia wywołała kaszanka. - Wydaje się obrzydliwa, ale jak ją zgrillujesz, to dzieje się magia - mówi Ryan i dodaje, że to danie jest o wiele smaczniejsze niż np. tradycyjna czernina.

Pod wideo pojawiło się sporo komentarzy. Internauci sugerowali, aby Ryan spróbował jeszcze innych polskich dań i przekąsek, m.in. bigosu, pyr z gzikiem, kabanosów, ozorków czy wątróbki.

Źródło artykułu:WP Turystyka
jedzeniepolskakuchnia
Zobacz także
Komentarze (2339)