Amerykanin spróbował polskich dań. "Trzeba być szalonym, żeby to jeść"

Ryan Socash to pochodzący z Stanów Zjednoczonych dziennikarz, który jest autorem kanału "Kult America" na platformie YouTube. W jednym z najnowszym odcinków postanowił zrecenzować tradycyjne polskie dania. Spróbował m.in. flaków i kaszanki.

Ryan Socash spróbował polskich dań Ryan Socash spróbował polskich dań
Źródło zdjęć: © YouTube | Kult America
oprac.  HSZ

Oto #TOP2022. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Kanał "Kult America" ma na celu pokazać kulturę Europy z perspektywy Amerykanina i odzwierciedla socjalne, kulturalne i społeczne aspekty różnych krajów Europy Wschodniej. Gośćmi Ryana Socasha byli m.in. Andrzej Duda, Robert Lewandowski i Lech Wałęsa.

Tym razem Amerykanin postanowił pojechać do Zakopanego spróbować - jego zdaniem najdziwniejszych - polskich przysmaków i podzielić się wrażeniami ze swoimi widzami.

Amerykanin próbuje flaków. "Prawie zwymiotowałem"

Pierwszą potrawą, której spróbował, były flaki. - Niektóre pozycje pojawiające się w menu mogą być na pierwszy rzut oka przerażające - zaczyna Ryan i dodaje, że właśnie taką reakcję wywołały u niego flaki. - Pomyślałem, że trzeba być szalonym, żeby to jeść - mówi. Jak tłumaczy, wygląd potrawy może być mylący, a jej tekstura zaskakująca. - Za pierwszym razem prawie zwymiotowałem - kwituje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko Jerozolima i Tel Awiw. Ten region Izraela też warto odwiedzić

Jednak jak się okazuje, flaki skradły serce dziennikarza i okazały się bardzo smaczne. - Są pikantne i pysze - podsumował.

Oscypki, grzyby, śledzie, kaszanka...

Później przyszedł czas na mniej kontrowersyjne przekąski, czyli oscypki. Ryanowi bardziej smakował świeży niż grillowany i - jak podkreślił - jego smak nie przypomina mu niczego, co próbował wcześniej. Dziennikarz spróbował jeszcze marynowanych śledzi - których, jak stwierdził, jego mama by nie zjadła - oraz rydzów. - Fenomenalny - skomentował smak grzybów.

Na koniec możemy zobaczyć, jakie wrażenia wywołała kaszanka. - Wydaje się obrzydliwa, ale jak ją zgrillujesz, to dzieje się magia - mówi Ryan i dodaje, że to danie jest o wiele smaczniejsze niż np. tradycyjna czernina.

Pod wideo pojawiło się sporo komentarzy. Internauci sugerowali, aby Ryan spróbował jeszcze innych polskich dań i przekąsek, m.in. bigosu, pyr z gzikiem, kabanosów, ozorków czy wątróbki.

Wybrane dla Ciebie

Pędził z zawrotną prędkością. Grozi mu więzienie i wysoka grzywna
Pędził z zawrotną prędkością. Grozi mu więzienie i wysoka grzywna
Losowali, co robić w Wenecji. Nie każdy odważyłby się na taki pomysł
Losowali, co robić w Wenecji. Nie każdy odważyłby się na taki pomysł
Nowy bon turystyczny już niebawem. Na jaką dopłatę można liczyć?
Nowy bon turystyczny już niebawem. Na jaką dopłatę można liczyć?
Wyjątkowa atrakcja w Łodzi. Rusza zwiedzanie "podziemnej katedry"
Wyjątkowa atrakcja w Łodzi. Rusza zwiedzanie "podziemnej katedry"
Jedno z najbardziej widowiskowych wydarzeń w Tatrach. Zapada w pamięci na całe życie
Jedno z najbardziej widowiskowych wydarzeń w Tatrach. Zapada w pamięci na całe życie
Familiada. Padło pytanie o ulubione miasto turystów
Familiada. Padło pytanie o ulubione miasto turystów
Spektakularne widoki w polskich górach. Oto najpiękniejsze panoramy
Spektakularne widoki w polskich górach. Oto najpiękniejsze panoramy
Ważna decyzja w Zakopanem. "Ogromne znaczenie"
Ważna decyzja w Zakopanem. "Ogromne znaczenie"
Tanio, czysto, ale bez szału. Sprawdził, jak jest w Hajduszoboszlo
Tanio, czysto, ale bez szału. Sprawdził, jak jest w Hajduszoboszlo
Złe wieści dla turystów. Podróż do USA droższa
Złe wieści dla turystów. Podróż do USA droższa
Zagadka pewnego tunelu. Wciąż nie wiadomo, skąd się wziął
Zagadka pewnego tunelu. Wciąż nie wiadomo, skąd się wziął
Europejska wyspa absolutnym hitem Polaków. Gigantyczny wzrost przyjazdów
Europejska wyspa absolutnym hitem Polaków. Gigantyczny wzrost przyjazdów