Gdzie w karnawale można się dobrze napić?

Każdy kraj to inna tradycja kulinarna. Inne są także napoje, które towarzyszą rozkoszom podniebienia. Gdzie pije się łagodne wino, a gdzie mocniejsze trunki? Zapraszamy na wirtualną podróż szlakiem najlepszych alkoholi!

Obraz

/ 10Gdzie w karnawale można się dobrze napić?

Obraz

Każdy kraj oferuje inne alkoholowe rozkosze dla podniebienia. W trakcie karnawałowych podróży obowiązkowo musimy skosztować lokalnych trunków. Zapraszamy na krótki przegląd najlepszych alkoholi świata!

if/sc

/ 10Węgry

Obraz
© JupiterImages

Do najbardziej znanych win na świecie należy z pewnością węgierski tokaj. To białe wino wytwarzane jest z podsuszonych winogron przede wszystkim szczepu Furmint. Najsłynniejszy nosi nazwę Aszú. Ma naturalnie słodkawy smak z nutą wanilii i przypraw korzennych, a gotowy do picia jest po co najmniej 5-8 latach leżakowania w beczkach, które znajdują się w piwnicach wykutych w skałach Hegyalja.

/ 10Brazylia

Obraz
© JupiterImages

Narodowym trunkiem Brazylijczyków, który liczy sobie już 400 lat, jest cachaça. Ta 40% wódka, produkowana z trzciny cukrowej, charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatem. Podaje się do niej zawsze przekąski, takie jak oliwki, owoce morza czy orzechy. Cachaça jest też podstawowym składnikiem słynnego drinka - Caipirinhii. Brazylijskiej wódce przypisuje się także działanie dorównujące Viagrze, określając ją alkoholem "dla rogacza".

/ 10Włochy

Obraz
© JupiterImages

Ceniony na całym świecie typowo włoski trunek to grappa. Jak sama nazwa wskazuje, wyrabia się go z winogronowych wytłoków, najlepiej odmian aromatycznych, np. moscato. Najsłynniejsza i podobno najlepsza pochodzi z miejscowości Bassano del Grappa. Grappa ma bardzo intensywny smak i zawiera ok. 40-50% obj. alkoholu. Serwuje się ją w małych kieliszkach, koniecznie w temperaturze pokojowej lub dodaje parę kropel do kawy (Caffè Corretto).

/ 10Meksyk

Obraz
© www.sxc.hu

Nazwa tradycyjnego meksykańskiego napoju alkoholowego - tepache - pochodzi od kukurydzy, z której to pierwotnie był wytwarzany. Współcześnie do produkcji stosuje się częściej ananasy oraz brązowy cukier trzcinowy. Napój poddawany jest krótkiej fermentacji w beczkach bez wieka. Tepache często podaje się z dodatkiem cynamonu albo miesza się z piwem.

/ 10Chorwacja

Obraz
© sxc.hu

Najbardziej charakterystyczną pamiątką z Chorwacji jest butelka miejscowego trunku - rakii. Najpopularniejszą jest domaća rakija, domowej produkcji. Każdy gospodarz ma własną recepturę jej wytwarzania i zazwyczaj sprzedaje ją przed domem. Dla wprawnego podniebienia każdy rodzaj tego trunku ma inny smak. Pije się ją małymi łyczkami - zawartość alkoholu to 40–45%. Schłodzona rakija pomaga również przy bólach głowy i brzucha. Jako lekarstwo wystarczy jeden kieliszek.

/ 10Grecja

Obraz
© JupiterImages

Podczas pobytu w Grecji należy obowiązkowo spróbować słynnej metaxy. Jej historia sięga końca XIX wieku i należy do gatunków brandy. Produkuje się ją z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, a smak wzbogaca się winem muskatowym i zestawem ziół. Proces leżakowania trwa 6 miesięcy, a wyznacznikiem klasy jest wiek - im starsza, tym lepsza.

Narodowym greckim trunkiem jest również ouzo - słodka anyżówka, o zawartości 40-50% alkoholu. Podaje się ją ze szklanką wody.

/ 10Portugalia

Obraz
© Anna Nowocień

Z Portugalii pochodzi jedno z najszlachetniejszych win - porto. Wytwarza się je w dolinie rzeki Douro. Gatunków porto jest bez liku, do najbardziej uznawanych należy dojrzewające w butelkach ruby, czy beczkach tawny i przede wszystkim vintage, które leżakuje nawet 20 lat. Porto wzmacnia się spirytusem winnym, co powoduje, że wino ma aż 20% zawartości alkoholu.

/ 10Hiszpania

Obraz
© JupiterImages

Hiszpania to ojczyzna słodkiego i gęstego wina o nazwie malaga. Wytwarza się ją z przesuszonych winogron. Trunek ma karmelowy posmak i ciemnomahoniowy kolor, choć zaliczany jest do win białych. Zawartość alkoholu to ok. 18%. Malagę podaje się po kolacji lub do deseru.

10 / 10Japonia

Obraz
© Wiedza i Życie

Najsłynniejszym alkoholem z Kraju Kwitnącej Wiśni jest bez wątpienia sake. Wytwarza się je z ryżu, a proces fermentacyjny przypomina produkcję... piwa. W zależności od rodzaju napój zawiera od 12 do 18% alkoholu. Sake podaje się w małych, porcelanowych czarkach, nalewając z kamionkowych dzbanuszków, które muszą zostać wcześniej podgrzane, ponieważ pełnię aromatu trunek uzyskuje przy 35-40 stopniach Celsjusza.

if/sc

Wybrane dla Ciebie

City breaki w odwrocie? Jesienią coraz mniej rezerwacji w dużych miastach w Polsce
City breaki w odwrocie? Jesienią coraz mniej rezerwacji w dużych miastach w Polsce
Najwyższy most świata w Chinach został otwarty. Pobił wszystkie rekordy
Najwyższy most świata w Chinach został otwarty. Pobił wszystkie rekordy
Pogodowy dramat w Bułgarii. Gwałtowne opady deszczu dosłownie dewastują kraj
Pogodowy dramat w Bułgarii. Gwałtowne opady deszczu dosłownie dewastują kraj
Żegluga na polskiej rzece powróci? Walka się rozpoczęła
Żegluga na polskiej rzece powróci? Walka się rozpoczęła
Polska staje się turystyczną potęgą? Liczby mówią same za siebie
Polska staje się turystyczną potęgą? Liczby mówią same za siebie
Polski projekt wyróżniony. Futurystyczne muzeum robi wrażenie
Polski projekt wyróżniony. Futurystyczne muzeum robi wrażenie
Afera na dworcu w Katowicach. "Zabójcze fotele cierniowe"
Afera na dworcu w Katowicach. "Zabójcze fotele cierniowe"
Majorka walczy z inwazją węży. Nowe środki bezpieczeństwa na wyspie
Majorka walczy z inwazją węży. Nowe środki bezpieczeństwa na wyspie
Mieszkańcy i turyści go polubili. "Pan Terminator" musiał zostać usunięty
Mieszkańcy i turyści go polubili. "Pan Terminator" musiał zostać usunięty
Tysiące ludzi chciały wziąć udział w wyprawie. Wejściówki rozeszły się w siedem minut
Tysiące ludzi chciały wziąć udział w wyprawie. Wejściówki rozeszły się w siedem minut
Huragan nadchodzi. Przygotowują się na najsilniejsze uderzenie od 25 lat
Huragan nadchodzi. Przygotowują się na najsilniejsze uderzenie od 25 lat
Chwile grozy. Orki zaatakowały jacht
Chwile grozy. Orki zaatakowały jacht