Gdzie w karnawale można się dobrze napić?
Każdy kraj to inna tradycja kulinarna. Inne są także napoje, które towarzyszą rozkoszom podniebienia. Gdzie pije się łagodne wino, a gdzie mocniejsze trunki? Zapraszamy na wirtualną podróż szlakiem najlepszych alkoholi!
Gdzie w karnawale można się dobrze napić?
Każdy kraj oferuje inne alkoholowe rozkosze dla podniebienia. W trakcie karnawałowych podróży obowiązkowo musimy skosztować lokalnych trunków. Zapraszamy na krótki przegląd najlepszych alkoholi świata!
if/sc
Węgry
Do najbardziej znanych win na świecie należy z pewnością węgierski tokaj. To białe wino wytwarzane jest z podsuszonych winogron przede wszystkim szczepu Furmint. Najsłynniejszy nosi nazwę Aszú. Ma naturalnie słodkawy smak z nutą wanilii i przypraw korzennych, a gotowy do picia jest po co najmniej 5-8 latach leżakowania w beczkach, które znajdują się w piwnicach wykutych w skałach Hegyalja.
Brazylia
Narodowym trunkiem Brazylijczyków, który liczy sobie już 400 lat, jest cachaça. Ta 40% wódka, produkowana z trzciny cukrowej, charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatem. Podaje się do niej zawsze przekąski, takie jak oliwki, owoce morza czy orzechy. Cachaça jest też podstawowym składnikiem słynnego drinka - Caipirinhii. Brazylijskiej wódce przypisuje się także działanie dorównujące Viagrze, określając ją alkoholem "dla rogacza".
Włochy
Ceniony na całym świecie typowo włoski trunek to grappa. Jak sama nazwa wskazuje, wyrabia się go z winogronowych wytłoków, najlepiej odmian aromatycznych, np. moscato. Najsłynniejsza i podobno najlepsza pochodzi z miejscowości Bassano del Grappa. Grappa ma bardzo intensywny smak i zawiera ok. 40-50% obj. alkoholu. Serwuje się ją w małych kieliszkach, koniecznie w temperaturze pokojowej lub dodaje parę kropel do kawy (Caffè Corretto).
Meksyk
Nazwa tradycyjnego meksykańskiego napoju alkoholowego - tepache - pochodzi od kukurydzy, z której to pierwotnie był wytwarzany. Współcześnie do produkcji stosuje się częściej ananasy oraz brązowy cukier trzcinowy. Napój poddawany jest krótkiej fermentacji w beczkach bez wieka. Tepache często podaje się z dodatkiem cynamonu albo miesza się z piwem.
Chorwacja
Najbardziej charakterystyczną pamiątką z Chorwacji jest butelka miejscowego trunku - rakii. Najpopularniejszą jest domaća rakija, domowej produkcji. Każdy gospodarz ma własną recepturę jej wytwarzania i zazwyczaj sprzedaje ją przed domem. Dla wprawnego podniebienia każdy rodzaj tego trunku ma inny smak. Pije się ją małymi łyczkami - zawartość alkoholu to 40–45%. Schłodzona rakija pomaga również przy bólach głowy i brzucha. Jako lekarstwo wystarczy jeden kieliszek.
Grecja
Podczas pobytu w Grecji należy obowiązkowo spróbować słynnej metaxy. Jej historia sięga końca XIX wieku i należy do gatunków brandy. Produkuje się ją z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, a smak wzbogaca się winem muskatowym i zestawem ziół. Proces leżakowania trwa 6 miesięcy, a wyznacznikiem klasy jest wiek - im starsza, tym lepsza.
Narodowym greckim trunkiem jest również ouzo - słodka anyżówka, o zawartości 40-50% alkoholu. Podaje się ją ze szklanką wody.
Portugalia
Z Portugalii pochodzi jedno z najszlachetniejszych win - porto. Wytwarza się je w dolinie rzeki Douro. Gatunków porto jest bez liku, do najbardziej uznawanych należy dojrzewające w butelkach ruby, czy beczkach tawny i przede wszystkim vintage, które leżakuje nawet 20 lat. Porto wzmacnia się spirytusem winnym, co powoduje, że wino ma aż 20% zawartości alkoholu.
Hiszpania
Hiszpania to ojczyzna słodkiego i gęstego wina o nazwie malaga. Wytwarza się ją z przesuszonych winogron. Trunek ma karmelowy posmak i ciemnomahoniowy kolor, choć zaliczany jest do win białych. Zawartość alkoholu to ok. 18%. Malagę podaje się po kolacji lub do deseru.
Japonia
Najsłynniejszym alkoholem z Kraju Kwitnącej Wiśni jest bez wątpienia sake. Wytwarza się je z ryżu, a proces fermentacyjny przypomina produkcję... piwa. W zależności od rodzaju napój zawiera od 12 do 18% alkoholu. Sake podaje się w małych, porcelanowych czarkach, nalewając z kamionkowych dzbanuszków, które muszą zostać wcześniej podgrzane, ponieważ pełnię aromatu trunek uzyskuje przy 35-40 stopniach Celsjusza.
if/sc