Japonia - pola ryżowe podświetlone w nocy!
Pola ryżowe w Azji to jedne z piękniejszych form natury, które powstały dzięki ingerencji człowieka. Naukowcy, badający ślady uprawy roślin sprzed tysięcy lat w Państwie Środka, doszli do wniosku, że kultywacja ryżu na wielką skalę rozpoczęła się tam ponad 7700 lat temu. Bez przerwy przyciąga tu miliony turystów, zachwyconych pięknem krajobrazu, a ryżowe tarasy nazywa się wręcz dziełami sztuki. Teraz na odwiedzających czeka dodatkowa atrakcja - na półwyspie Noto pola można podziwiać także w nocy, podświetlone tysiącami świateł!
Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia
Pola ryżowe w Azji to jedne z piękniejszych form natury, które powstały dzięki ingerencji człowieka. Naukowcy, badający ślady uprawy roślin sprzed tysięcy lat w Chinach, doszli do wniosku, że kultywacja ryżu na wielką skalę rozpoczęła się tam ponad 7700 lat temu. Bez przerwy przyciąga tu miliony turystów, zachwyconych pięknem krajobrazu, a ryżowe tarasy nazywa się wręcz dziełami sztuki. Najpopularniejsze znajdują się w Państwie Środka, ale Japonia nie chce zostawać w tyle. Dla odwiedzających przygotowano nową atrakcję - na półwyspie Noto, w środkowej części wyspy Honsiu, pola można podziwiać także w nocy, podświetlone tysiącami świateł!
if/at
Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia
Dla uzyskania niezwykłego efektu użyto ponad 21 tys. LED-owych diod *zasilanych z kolektorów słonecznych. Zainstalowano je na tarasach *Shiroyone Senmaida, w prefekturze Ishikawa. Światła rozciągnięto wzdłuż 1000 pól ryżowych schodzących ku Morzu Japońskiemu. Turyści będą mogli jest zobaczyć do 15 marca 2015 roku.
Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia
Wzgórza usiane zalanymi wodą drobnymi poletkami ryżu w całej Azji wprawiają w zachwyt turystów, a także przyciągają licznych fotografów. Ciekawa jest także ich historia. By móc uprawiać ryż, trzeba było zmienić środowisko, aktywnie ingerując w otoczenie, dostosowując je do potrzeb rolniczego trybu życia i wspomagając wzrost tych wysoko wydajnych roślin uprawnych.
Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia
Pola uprawne tworzono w *Azji *przez wypalanie drzew na nadbrzeżnych mokradłach w delcie rzeki. Budowano groble zatrzymujące wodę morską, pojawiającą się w związku z ruchami pływowymi. Gdy nadchodzi pora zbiorów, plony wiązane są w pęczki i odkładane na stos. Pracownicy wykonują wszystko w pozycji stojącej, niemal po kolana w wodzie. Obowiązkowe są gumowe kalosze i tradycyjny kapelusz na głowie.
Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia
Najwięcej tarasów ryżowych znajduje się w chińskiej prowincji Junnan. Kraina leży w południowo-zachodniej części kraju i zachwyca bardzo urozmaiconą budową geologiczną i rzeźbą terenu. Z przepięknie położonych pól ryżowych słynie również rolniczy region Longji Titian. Sama nazwa krainy oznacza _ Tarasy Ryżowe na Smoczym Grzbiecie _.
Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia
Ryż stanowi główny składnik wszystkich posiłków Azjatów. Można go jeść nawet na śniadanie. Robi się z niego niemal wszystko: zupy, makarony, ciasta, kremy i nadzienia.
if/at