EgzotykaJaponia - pola ryżowe podświetlone w nocy!

Japonia - pola ryżowe podświetlone w nocy!

Pola ryżowe w Azji to jedne z piękniejszych form natury, które powstały dzięki ingerencji człowieka. Naukowcy, badający ślady uprawy roślin sprzed tysięcy lat w Państwie Środka, doszli do wniosku, że kultywacja ryżu na wielką skalę rozpoczęła się tam ponad 7700 lat temu. Bez przerwy przyciąga tu miliony turystów, zachwyconych pięknem krajobrazu, a ryżowe tarasy nazywa się wręcz dziełami sztuki. Teraz na odwiedzających czeka dodatkowa atrakcja - na półwyspie Noto pola można podziwiać także w nocy, podświetlone tysiącami świateł!

Japonia - pola ryżowe podświetlone w nocy!
Źródło zdjęć: © Yomiuri Shimbun/AP/FOTOLINK

1 / 6

Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia

Obraz
© Yomiuri Shimbun/AP/FOTOLINK

Pola ryżowe w Azji to jedne z piękniejszych form natury, które powstały dzięki ingerencji człowieka. Naukowcy, badający ślady uprawy roślin sprzed tysięcy lat w Chinach, doszli do wniosku, że kultywacja ryżu na wielką skalę rozpoczęła się tam ponad 7700 lat temu. Bez przerwy przyciąga tu miliony turystów, zachwyconych pięknem krajobrazu, a ryżowe tarasy nazywa się wręcz dziełami sztuki. Najpopularniejsze znajdują się w Państwie Środka, ale Japonia nie chce zostawać w tyle. Dla odwiedzających przygotowano nową atrakcję - na półwyspie Noto, w środkowej części wyspy Honsiu, pola można podziwiać także w nocy, podświetlone tysiącami świateł!

if/at

2 / 6

Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia

Obraz
© Yomiuri Shimbun/AP/FOTOLINK

Dla uzyskania niezwykłego efektu użyto ponad 21 tys. LED-owych diod *zasilanych z kolektorów słonecznych. Zainstalowano je na tarasach *Shiroyone Senmaida, w prefekturze Ishikawa. Światła rozciągnięto wzdłuż 1000 pól ryżowych schodzących ku Morzu Japońskiemu. Turyści będą mogli jest zobaczyć do 15 marca 2015 roku.

3 / 6

Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia

Obraz
© Yomiuri Shimbun/AP/FOTOLINK

Wzgórza usiane zalanymi wodą drobnymi poletkami ryżu w całej Azji wprawiają w zachwyt turystów, a także przyciągają licznych fotografów. Ciekawa jest także ich historia. By móc uprawiać ryż, trzeba było zmienić środowisko, aktywnie ingerując w otoczenie, dostosowując je do potrzeb rolniczego trybu życia i wspomagając wzrost tych wysoko wydajnych roślin uprawnych.

4 / 6

Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia

Obraz
© Yomiuri Shimbun/AP/FOTOLINK

Pola uprawne tworzono w *Azji *przez wypalanie drzew na nadbrzeżnych mokradłach w delcie rzeki. Budowano groble zatrzymujące wodę morską, pojawiającą się w związku z ruchami pływowymi. Gdy nadchodzi pora zbiorów, plony wiązane są w pęczki i odkładane na stos. Pracownicy wykonują wszystko w pozycji stojącej, niemal po kolana w wodzie. Obowiązkowe są gumowe kalosze i tradycyjny kapelusz na głowie.

5 / 6

Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia

Obraz
© Yomiuri Shimbun/AP/FOTOLINK

Najwięcej tarasów ryżowych znajduje się w chińskiej prowincji Junnan. Kraina leży w południowo-zachodniej części kraju i zachwyca bardzo urozmaiconą budową geologiczną i rzeźbą terenu. Z przepięknie położonych pól ryżowych słynie również rolniczy region Longji Titian. Sama nazwa krainy oznacza _ Tarasy Ryżowe na Smoczym Grzbiecie _.

6 / 6

Pola ryżowe Shiroyone Senmaida, Japonia

Obraz
© Yomiuri Shimbun/AP/FOTOLINK

Ryż stanowi główny składnik wszystkich posiłków Azjatów. Można go jeść nawet na śniadanie. Robi się z niego niemal wszystko: zupy, makarony, ciasta, kremy i nadzienia.

if/at

ryżchinyjaponia
Komentarze (0)