Trwa ładowanie...

Jeden z najbardziej apetycznych krajów Europy. Słoweńska feeria smaków

Położenie na styku trzech światów - alpejskiego, panońskiego i śródziemnomorskiego - nie pozostaje bez wpływu na smaki słoweńskiej kuchni. Mimo niewielkich rozmiarów, kraj ten może pochwalić się aż 24 gastronomicznymi regionami i trzema obszarami winnymi z 14 okręgami uprawy winorośli. Potrzeba roku, żeby każdego dnia spróbować czegoś innego z najbardziej popularnych potraw i napojów.

Jeden z najbardziej apetycznych krajów Europy. Słoweńska feeria smakówŹródło: Shutterstock.com
d1iisju
d1iisju

Słoweńska kuchnia to przede wszystkim lokalnie produkowane składniki w rękach najlepszych słoweńskich szefów kuchni, którzy wykorzystują je przygotowując swoje kulinarne arcydzieła. Ze względu na wysoką jakość składników, bogactwo kulinarnych perełek oraz zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, Słowenia została Europejskim Regionem Gastronomii 2021. W marcu 2020 r. w Słowenii odbędzie się Europejski Szczyt Żywności (European Food Summit) - spotkanie przedstawicieli branży gastronomicznej, artystycznej i mediów.

Zupa Ričet / Shutterstock
Źródło: Zupa Ričet / Shutterstock

Smak słoweńskiej tradycji

Większość Słoweńców zapytana o typowy niedzielny obiad odpowie: zupa gulaszowa, pieczone ziemniaki i wołowina z zupy. Z okazji świąt, takich jak Wielkanoc, Dzień Świętego Marcina, Boże Narodzenie, na stole są ustawiane różne inne potrawy, a słoweński deser, potica jest obowiązkowy. Każdego dnia w roku można cieszyć się typowymi smakami słoweńskiej kuchni, począwszy od wielu rodzajów serów, mięsa, miodu, olejów i soli po tradycyjne potrawy charakterystyczne dla poszczególnych regionów kraju. Niektóre z nich są zastrzeżone w związku z położeniem geograficznym i pochodzeniem.

Idrijski zlikrofi / Shutterstock
Źródło: Idrijski zlikrofi / Shutterstock

Na zdrowie!

Kieliszek wybornego wina idealnie komponuje się z typowymi słoweńskimi potrawami. Każdy słoweński region i okręg uprawy ma swoje charakterystyczne wina – uprawia się tu 52 rodzaje szczepów winorośli. Rubinowy Karst Teran i Cviček z Dolenjskiej są najbardziej znane i uważane za najlepsze. W dolinie Vipavy rosną wyjątkowe odmiany winorośli - Zelén, Pinela i Klarnica. W Mariborze jest 450-letnia Žametovka lub Modra Kavčina, najstarsze winorośle na świecie! W Słowenii warto również wypić kufel piwa. Najlepiej smakuje z pierwszej na świecie piwnej fontanny, która znajduje się w miejscowości Žalec. Słowenia to również kraina zdrowych wód, dlatego woda z kranu doskonale nadaje się do spożycia. Bogate wody mineralne mają wyjątkowe właściwości.

Zlati gric, Slovenske Konjice / Shutterstock
Źródło: Zlati gric, Slovenske Konjice / Shutterstock

Talerz świeżego i domowego jedzenia

Zaletą słoweńskiej kuchni jest lokalność większości składników. Można skosztować oryginalnych, domowych i świeżych produktów lub kupić je w gospodarstwach turystycznych, na targach we wszystkich większych słoweńskich miastach, w górskich chatach i specjalistycznych sklepach. Najlepsi słoweńscy szefowie kuchni również wybierają lokalne składniki. Różnorodne smaki Słowenii i nie tylko warto poznać podczas licznych imprez i festiwali kulinarnych. Zwykły lunch lub kolacja mogą stać się niezapomnianym doznaniem dla podniebienia.

Strukli / Shutterstock
Źródło: Strukli / Shutterstock

Skarby nowoczesnej słoweńskiej kuchni

Ludziom, którzy szukają połączenia lokalnych składników i nowoczesnej kreatywności, z pewnością przypadnie do gustu restauracja polecana przez przewodnik kulinarny Galut&Millau. Największa popularnością cieszą się Hiša Franko, gdzie swoje dzieła tworzy Ana Roš, najlepsza szefowa kuchni w 2017 r. i Gostilna pri Lojzetu w zamku Zemono pod skrzydłami Tomaža Kavčiča, najbardziej innowacyjnego szefa kuchni w Europie w 2017 roku. Galut&Millau wyróżnił restaurację Strelec w zamku w Lublanie z Igorem Jagodicem, Szefem Kuchni 2019. Ponadto David Vračko z restauracji Mak w Mariborze zdobył tytuł Szefa Przyszłości. Na uwagę według żółtego przewodnika zasługują także Hiša Denk (Zgornja Kungota) i Oštarija Debeluh (Brežice).

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Smakosze z przyjemnością odwiedzą restaurację JB w Lublanie, która znajduje się na liście 100 najlepszych na świecie restauracji według rankingu San Pellegrino. Można tam skosztować arcydzieł szefa kuchni Janeza Bratovža. Słowenia szczyci się również szefem kuchni, który zdobył gwiazdkę Michelin. To Andrej Kuhar, który komponuje pyszne dania w Villi Herbertstein w Velenje.

d1iisju

Informacja prasowa, slovenia.info

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Gwiazdy czeskiej kuchni

d1iisju
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1iisju

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj