Kacze embriony, zwięrzece penisy i larwy mrówek
Oto jedne z najobrzydliwszych potraw świata. Czy na pewno chciałbyś to zjeść?
Zwięrzece penisy
W Państwie Środka jada się potrawy ze wszystkich zwierząt - Chińczycy nie mają żadnych zahamowań. Bardzo popularnym daniem są potrawy ze zwierzęcych penisów. Na tamtejszych stołach serwowane są członki m. in.: byków, baranów, osłów, fok, koni, węży i psów. Najdroższy jest penis foki, kosztuje około 500 dolarów.
(pw/if)
Kacze embriony
*Balut *to kacze embriony - nienarodzone, ale już opierzone pisklęta. Szczególnie popularne są na Filipinach, w Wietnamie i Chinach. Tradycyjna potrawa spożywana jest w całości, wraz z opierzeniem, dziobem i kośćmi. Ile czasu potrzeba by balut był "najlepszy"? Zależy to od osobistych preferencji, ale także od kraju w jakim się znajdujemy., np.: w Wietnamie najczęściej spożywa się 3-tygodniowe zarodki.
Sprawdź najlepsze oferty: www.otowakacje.wp.pl www.wycieczki.wp.pl
Nietoperze
Jeśli embriony kaczek czy kozie łby są za mało obrzydzające możesz spróbować jeszcze pieczonych w całości nietoperzy. Danie to nazywane jest kabag i możemy się z nim spotkać będąc w Indonezji, Laosie czy na Seszelach.
Sprawdź najlepsze oferty: www.otowakacje.wp.pl www.wycieczki.wp.pl
Kozie łby
Z kolei w Kazachstanie najczęściej spotykanym przysmakiem są kozie łby. Można też trafić na wielbłąda lub konia. Danie to pochodzi z czasów pasterskich. Beszbarmak, bo tak nazywa się ta potrawa, w tłumaczeniu oznacza pięć palców, ponieważ je się ją gołymi rękami. W samym Kazachstanie są trzy odmiany tego dania.
Sprawdź najlepsze oferty: www.otowakacje.wp.pl www.wycieczki.wp.pl
Jaja mrówek
Escamoles to nic innego jak jaja mrówek, które są prawdziwym rarytasem w Meksyku. Nazywane są nawet kawiorem! Z jaj insektów można przyrządzić na przykład taco i podawać z guacamole. Mrówki - mięso czy nie, na pewno zawierają dużo białka. Trzydzieści gramów robaków czy insektów zawiera taką sama ilość białka co trzystu gramowy filet z polędwicy.
Z kolei na Filipinach przysmakiem jest zupa z czerwonych mrówek i ślimaków.
Sprawdź najlepsze oferty: www.otowakacje.wp.pl www.wycieczki.wp.pl
Zgniłe mięso rekina
Zgniłe mięso rekina grenlandzkiego, nazywane Hákarl to tradycyjna potrawa na Islandii. Przygotowanie mięsa jest bardzo czasochłonne. Najpierw dokładnie się je czyści i myje. Następnie jest zakopywane w piachu, gdzie pozostaje od dwóch do trzech miesięcy - w zależności od pory roku. Po tym etapie należy je wysuszyć. Podczas tego procesu z mięsa wydziela się amoniak. Suszenie mięsa trwa do trzech miesięcy. Po tym czasie możemy skosztować przysmaku. Pocięte kawałki rekina podaje się z islandzką wódką z ziemniaków o kminkowym aromacie.
Sprawdź najlepsze oferty: www.otowakacje.wp.pl www.wycieczki.wp.pl
Nos łosia
Galaretka zazwyczaj kojarzy się nam z dobrym, słodkim deserem. Jednak nic bardziej mylnego! W Kanadzie przysmakiem jest galaretka z nosa… łosia!
(pw/if)