Bastila. Słodko pikantny specjał z Fez
Bastila to jedno z najpopularniejszych odświętnych dań w kuchni marokańskiej. Jest to pikantny farsz mięsny owinięty w cienkie i niezwykle chrupiące ciasto filo. W marokańskich riadach serwowana jest z dodatkową posypką z cukru pudru i cynamonu, co stanowi rewelacyjne połączenie z ostrym farszem. Jest to specjał pochodzący z miasta Fez. Z zewnątrz wygląda jak deser, a w rzeczywistości to mięsna i sycąca potrawa. Jej smak zadziwia wszystkich Polaków, bowiem w naszym kraju ciężko o takie połączenia smakowe.
Podstawę farszu najczęściej stanowi drób, choć można znaleźć wersje z mięsem wieprzowym, rybami lub nawet mięsem z gołębia. Zdarzają się również nowatorskie bastile wegetariańskie, wypełnione jedynie warzywnym farszem. Serwowana jest jako przystawka bądź danie główne.